Våra partiledares ursprung och anor

fredrik-reinfeldt

Nu på söndag hoppas vi på Släktingar.se att alla svenskar som kan och får tar chansen att rösta i riksdagsvalet. I detta blogginlägg passar vi på att berätta lite grann om vilka förfäder våra nuvarande partiledare har. Detta är ingen komplett släktutredning utan ett mindre smakprov av vad som går att hitta genom vår tjänst.

Vi börjar med den sittande regeringen. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, tillika Moderaternas partiledare, är förmodligen den av partiledarna som har det brokigaste och ovanligaste ursprunget. Man behöver bara gå tre generationer tillbaka till Fredriks farfars far John Reinfeldt (1882-1947) för att lämna Sveriges gränser. John föddes i Stockholm som utomäktenskaplig son till den 21-åriga pigan Emma Dorothea Reinfeldt och en tillfälligt gästande amerikansk cirkusdirektör och mulatt. Modern, som föddes i Riga i nuvarande Lettland, gifte sig senare med en järnarbetare i staden. I övrigt hittar man de flesta av vår statsministers förfäder på landsbygden i Västergötland, Östergötland, Bohuslän och Skåne. Ytterligare en släktgren leder dock utomlands nämligen till Italien.

Även Folkpartiets ledare och Sveriges utbildningsminister Jan Björklund har en stor del av sina förfäder utomlands men betydligt närmare. Hans mor Ragna föddes i Nordnorge men blev kvar i Sverige efter att hennes familj tvingades fly från nazisterna. Under ett besök på Liseberg träffade hon sin blivande man. Jan Björklund växte upp i det lilla textilindustrisamhället Skene i Västergötland och de flesta av hans förfäder på fädernet har varit torpare, soldater och bönder i socknarna kring Borås såsom Od, Gingri, Sandhult och Rångedala.

Centerpartiets ledare Annie Lööf, näringsminister i den sittande Alliansregeringen, är kanske tillsammans med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Miljöpartiets Gustav Fridolin de partiledare som har minst geografisk spridning i sitt släktträd. Hon föddes i den lilla byn Maramö strax utanför Värnamo i Småland och det är också kring Värnamo man hittar större delen av hennes förfäder även om hennes mormor föddes i Kanada.

Så till det sista av Allianspartierna nämligen Kristdemokraterna. Partiledaren Göran Hägglund är den enda av de svenska partiledarna som saknar svenska förfäder. Bägge hans föräldrar kom till Sverige från Finland och slog sig ner i Degerfors där Göran Hägglund också tillbringade större delen av sin barndom.

Också den sannolika blivande statsministern och nuvarande partiledaren för Socialdemokraterna Stefan Löfven har en del finska förfäder men betydligt längre tillbaka. På mödernet härstammar han huvudsakligen från Värmland och nordligaste Närke dit några av hans förfäder invandrade från Finland under 1600-talet. Bland hans anor i bergslagen kan nämnas Jean Frumerie (1634-1689) som var borgmästare i Nora och Linde. Dennes far härstammade från Leiden i Holland och var en av många valloner som kontrakterades av Louis de Geer. Han fick anställning som reformert predikant och skollärare vid Finspångs bruk i den östgötska bergslagen.

Miljöpartiet har av tradition ingen fast partiledare men deras två språkrör får ändå sägas representera partiets faktiska ledning. Det kvinnliga språkröret Åsa Romson är den enda av de svenska partiledare vars släkt man i vänsterkretsar skulle kunna kalla överklass. Hennes fädernesläkt hittar man ursprungligen i Mora och Dalarna men hennes farmors föräldrar bodde i en stor villa i Djursholm i Stockholm. Där leder släkten vidare till brukspatroner och ett flertal välkända svenska adelssläkter. Hennes förfäder har bland annat ägt Marmorbruket i Kolmården som kom att exportera en hel del högkvalitativ marmor utomlands innan konkurrensen utifrån blev alltför stark. Det manliga språkröret Gustav Fridolin föddes i skånska Önnestad och flertalet av hans förfäder hittar man utspridda över många av Skånes relativt små socknar. Namnet Fridolin kommer från mödernet och hans morfars farfar var banvakt i nordöstra Skåne. Släktnamnet antogs från början av dennes far som var verksam som skräddare.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt föddes i Göteborg där hans far arbetade som ingenjör. Hans farmor föddes faktiskt i Rångedala strax utanför Borås där också en del av Jan Björklunds förfäder hittas. Namnet Sjöstedt antogs av Jonas farfars farfar som var verksam som folkskollärare i Undenäs i Karlsborgs kommun. På mödernet hittar vi övervägande norrländska anor. Jonas Sjöstedt har vidare förfäder som ägde Grunnevads säteri i Västergötland i början av 1800-talet och han härstammar även från garvaren Karl Helén som var verksam i slutet av 1700-talet.

Sverigedemokraterna har, kanske inte helt överraskande, i Jimmie Åkesson en partiledare av helsvenskt ursprung, åtminstone från den tiden Sveriges sydligare delar avlägsnades från Danmark. Han själv växte upp i Sölvesborg och hans förfäder har inte heller rört på sig särskilt mycket utan hittas på landsbygden i socknarna i västra Blekinge och nordöstra Skåne.

Feministiskt initiativ är det enda parti utanför riksdagen som vi väljer att ta upp här, dels för att de har vuxit väldigt snabbt på senare tid och dels för att vi hittar ett välkänt ansikte i partiledningen nämligen den tidigare vänsterpartiledaren Gudrun Schyman. Namnet Schyman (eller Skyman) är ett soldatnamn från Värmland som gavs till hennes farfars farfars farfar under andra hälften av 1700-talet. Hennes farmors släkt hittar man i Fredsberg i Västergötland och även på mödernet har hon en del förfäder i Västergötland men också i småländska Kristvalla. Flera av hennes släktingar på mödernet flyttade under 1800-talets andra hälft runt som statdrängar och arbetare på större gårdar i trakten kring Stockholm.

Vill du veta mer om våra partiledares förfäder? Hör då gärna av er till oss. Till dess hoppas vi att ni alla tar er tid till att rösta nu på söndag oavsett vilket parti ni väljer. Troligtvis får vi någon ny partiledare under de närmaste månaderna.

7 thoughts on “Våra partiledares ursprung och anor

 1. Pingback: Landsbygdsministern Sven-Erik Buchts förfäder | Släktingar-bloggen

 2. Fredrik

  Hej! Jag är nyfiken på Jimmie Åkessons mammas släktträd. Min släkt är delvis från samma ort, och der vore kuriöst att se om vi har några avlägsna band. ?

  1. Släktingar.se inläggets författare

   Hej Fredrik, vi hoppas kunna återkomma till Jimmie Åkessons och övriga partiledares antavlor vid ett senare tillfälle. Om du vill ha mer detaljerade uppgifter innan dess så är du varmt välkommen att teckna ett abonnemang hos oss på Släktingar.se.

 3. Pingback: Carl Bildts förfäder – Släktingar-bloggen

 4. Göran

  Göran Hägglunds föräldrar ÄR etniska svenskar från Finland. En viss procent av Finlands befolkning är faktiskt etniska svenskar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner