Guldmedaljören Jonna Sundlings släkt – länsmän, nybyggare och finska invandrare

Foto: Sandro Halank, Wikimedia Commons

OS i Kina har blivit en stor succé för Sverige och vi har som land tagit fler medaljer än någonsin tidigare i ett vinter-OS. Detta nationsrekord ska dock inte överskugga de individuella prestationerna. En av dessa står längdskidåkaren Jonna Sundling för. Hon tog inte bara hem en guldmedalj i sprinttävlingen utan dessutom silver i sprintstafetten med Maja Dahlqvist och ett brons i stafetten på 4×5 kilometer. Nu passar vi därför på att titta lite närmare på hennes förfäder.

Länsmän i Umeå

Jonna Sundling är född i Umeå och tävlar för den framgångsrika skidklubben i Piteå. Det är också i de nordliga delarna av landet vi hittar större delen av hennes förfäder med undantag för en gren som leder till Västergötland. På faderns sida dominerar annars Västerbotten och på moderns sida Ångermanland. Släktnamnet Sundling har funnits i mer än 250 år. Ursprunget kan ledas till föraren och länsmannen Erik Sundling (ca 1718-1802) som bodde i Böleå i Umeå landsförsamling. Yrken gick inte sällan i arv på den tiden och även Eriks son med samma namn Erik Sundling (1758-1829) arbetade som länsman.

Nybyggare från Finland

Stora delar av norra Sverige uppodlades från 1500-talets slut av nybyggare från Finland som lockades västerut med löften om stora fria marker och långvarig skattefrihet. De flesta kom from området Savolax och de flesta med anor i denna del av landet har åtminstone några av dessa tidiga finska invandrare bland sina förfäder, så även Jonna Sundling.

En av Jonnas anor är svedjefinnen Henrik ”Långe” Jonsson som slog sig ner i Nästvattnet i Gudmundrå socken i Ångermanland redan vid 1600-talets början. Tillnamnet torde väl syfta på hans längd. Om honom berättas att hans son uttogs till knekt som ersättare för en som stupat i strid vid Stralsund. Sonen kunde dock inte svenska och ansågs därför inte kunna delta i några krigsövningar. Det dröjde ofta någon generation innan de finsktalande invandrarna övergick till det svenska språket, till stor del antagligen beroende på att de levde tillsammans ganska avskilt i isolerade områden.

Kända släktingar

Antalet invånare i de nordliga delarna av Sverige var på 1600-talet relativt begränsat. Därför kan också fler leda sitt ursprung tillbaka till samma personer än i mer tätbefolkade områden med större in- och utflyttning. Jonna Sundling delar exempelvis härstamningen från den ovan nämnde Henrik Jonsson med bland andra statsminister Thorbjörn Fälldin (1926-2016) och centerpartiledaren Maud Olofsson (född 1955).

Jonna Sundlings antavla

Nedan följer de tre första generationerna i Jonna Sundlings antavla, hämtade från vår medlemsdatabas på Släktingar.se.

Proband
1 Jonna Sundling, född 1994 i Umeå. Längdskidåkare.

Generation I
2 Stefan Sundling, född 1971 i Degerfors socken, Västerbotten. Lärare. Gift med
3 Marie Nilsson, född 1971 i Örnsköldsvik.

Generation II
4 Erling Sundling, född 1939 i Tväråträsk, Degerfors socken, Västerbotten. Traktorägare. Gift 1962 med
5 Britt Renman, född 1942 i Tallberg, Vännäs socken, Västerbotten.

6 Arne Nilsson, född 1943 i Gideåbacka, Grundbacka socken, Ångermanland. Ingenjör. Gift 1971 med
7 Elsie Nordlander, född 1945 i Örnsköldsvik. Sjukvårdsbiträde.

Generation III
8 Oskar Edvin Sundling , född 1907 i Tväråträsk, Degerfors socken, död där 1970. Hemmansägare. Gift 1938 med
9 Tea Ingeborg Maria Johansson, född 1912 i Bastusele, Degerfors socken, död 1993 i Vindeln, Västerbotten.

10 John Valdemar Renman, född 1918 i Tallberg, Vännäs socken, död där 2000. Hemmansägare, vårdbiträde. Gift 1942 med
11 Aina Viola Nyberg, född 1920 i Svettåker, Vännäs socken, död 2005 i Tvärålund, Västerbotten. Sjukvårdsbiträde.

12 Olof Alvar Nilsson, född 1905 i Dombäckön, Grundsunda socken, död 1986 i Varvet, Grundsunda socken. Sulfatarbetare. Gift 1928 med
13 Svea Augusta Malmström, född 1904 i Gideåbacka, Grundsunda socken, död 1989 i Varvet, Grundsunda socken.

14 Erik Olof Nordlander, född 1897 i Oldsjön, Eds socken, Ångermanland, död 1970 i Sörbacksjö, Själevads socken, Ångermanland. Torpare, svarvare. Gift 1923 med
15 Frida Linnéa Holmberg, född 1903 i Holm, Skorpeds socken, Ångermanland, 1978 i Sörbacksjö, Själevads socken.

En tanke på “Guldmedaljören Jonna Sundlings släkt – länsmän, nybyggare och finska invandrare

  1. Alf Kero

    Man blev inte frikallad från tjänst i kronan för att man talade enbart finska. Finland var en del av Sverige, en stor del av soldaterna kom just från Finland inklusive östra Norrbotten eller finsktalande i t ex Stockholm, Ända fram till senaste världskriget kom officersaspiranter till Tornedalen för att lära sig finska

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner