När novembermörkret faller över Sverige och frosten nyper i marken, kommer första advent som en efterlängtad ljusglimt. Det är en tid av förväntan, stillhet och värme, då vi tänder det…
Upplopp i städer brukar hänga ihop med en tid av social och politisk oro. De äger rum när en större grupp i samhället anser sig vara illa behandlade av staten…
Livet förr i tiden var både enklare och svårare. Precis som när man läser nyhetsrubrikerna så är det kanske tyvärr elände och tragik man minns starkast som släktforskare. Det är…
Den 6 oktober 1833 föddes en flicka med namnet Helena i Gårdstånga socken i utkanten av Eslövs kommun. Föräldrar var den kringvandrande avskedade soldaten Karl Gustav Åkerhult och hans hustru…
Nyligen publicerade företrädare för de så kallade Tidöpartierna en debattartikel på Expressen angående ett nytt möjligt förbud mot kusinäktenskap. Det kan därför vara på sin plats att redogöra för historien…
Samernas historia intresserar allt fler av dagens svenskar. Denna grupp särbehandlades länge av svenska myndigheter. En del av denna särbehandling utgjordes av inrättandet av särskilda lappålderdomshem under mellankrigstiden. Samerna benämndes…
Elsa Eschelsson (1861-1911) är kanske ett okänt namn för de flesta av er. Men hon är definitivt en kvinna som förtjänar att lyftas fram lite extra. Eschelsson var inte bara…
Nyligen forskade vi på en av våra kunders släktingar som arbetade på de skånska gruvfälten vid 1900-talets början. Så småningom fick denne man det något udda uppdraget som så kallad…
Idag är vi kanske vana vid olika typer av undercover-reportage i tidningar och tv. Men det är långt ifrån någon ny journalistisk företeelse. Vi ska här berätta om en skribent…