En svart hedning i skånska Skårby

Hedningen Paulus dop

Utländska inslag i släktforskningen träffar de flesta av oss på förr eller senare men för det mesta handlar det i Sverige om invandring från Tyskland, Finland, Belgien, Skottland eller något annat av våra närmaste grannar i västerlandet. Alltsedan den europeiska kolonialtiden så har emellertid då och då även afrikaner dykt upp i vårt land vilka förr i tiden rönte tämligen stor uppmärksamhet. I skånska Skårby socken nordväst om Ystad hittar vi ett exempel år 1787 som vi tänkte berätta lite om.

Mörkhyade afrikaner benämndes på denna tid ofta morianer och det svenska prästerskapet försökte oftast omvända dessa till ”den rätta tron” vilket också är anledningen till att vi vet ovanligt mycket om denna tidiga invandrare från vår grannkontinent i syd. 1700-talssvenskarnas syn på dessa människor var högst tveksam med våra moderna ögon. Hur som helst så lät man den 10 december 1786, eller den andra söndagen i advent, i Skårby församling döpa ”en swart Hedning med namn Paulus, förut med tilnamn Zephyrin, 15 år gammal”. Detta skedde efter avslutad predikan och ett offentligt förhör.

I kyrkboken berättas vidare att denna yngling i barndomen blev tagen av sjöfolk på den afrikanska kusten (förmodligen något av de mindre länderna i Västafrika såsom Ghana eller Sierra Leone). Han fördes bort över Atlanten och såldes som slav i Saint Thomas som sedan mitten av 1600-talet var en dansk koloni i Västindien och år 1756 införlivad i Danska Västindien. Idag är detta en del av den amerikanska besittningen Amerikanska Jungfruöarna men huvudorten heter än idag Charlotte Amalie som är ett arv från den danska kolonialtiden. Många av gatorna har också än idag danska namn.

Från Saint Thomas färdades den unga pojken återigen över Atlanten men nu till den danska huvudstaden Köpenhamn där han friköptes av översten, riddaren och friherren Eric Ruuth (1746-1820) vilken var ägare till Marsvinsholms slott och grundare till den verksamhet som senare utvecklades till Höganäs AB.

Faddrar till dopet var endast adelsmän och adelskvinnor, däribland översten Eric Ruuth själv, greven Gustav Fredrik von Rosen och dennes fru Maria Juliana Warendorff.

Paulus vidare öden är inte särskilt väl kända men han skulle mycket väl kunna vara identisk med morianen Paul Severin som avlider i Stockholm den 24 februari 1815 ”i sitt 40de år”.

Har du själv träffat på några udda händelser i din forskning? Berätta gärna för oss och våra läsare.

Vill du veta mer om din egen släkt? Då är du varmt välkommen att bli medlem hos oss på Släktingar.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *