Vad är sysslingar, bryllingar och syskonbarn?

relatives

De flesta av er har nog hört orden syssling och brylling nämnas men vet du exakt vad de betyder och varifrån orden kommer? Detta kommer vi gå igenom i detta blogginlägg.

Kusiner och sysslingar

De flesta känner nog till vad kusin betyder. Det är helt enkelt barnen till två syskon som kallas för kusiner.

Om två kusiner har barn (alltså inte med varandra) så kallas dessa barn i sin tur för sysslingar. Ordet syssling har fornsvenskt ursprung och betydde från början kusin på mödernet men betydelsen har sedan förändrats med tiden.

Fler namn på syssling

Det finns flera andra ord för syssling. På Gotland används A-kusin, i Tornedalen andrakusin och i finlandssvenskan småkusin. I de sydligaste svenska landskapen har ofta begreppet nästkusin använts istället för syssling. Ett mer generellt ord för syssling är tremänning som tydligare beskriver släktförhållandet, det vill säga ättlingar i tredje led till en och samma person.

Vad är bryllingar?

På samma sätt som sysslingar är barn till kusiner så är bryllingar barn till sysslingar. Även detta ord har sitt ursprung i fornsvenskan då det betydde kusiner på fädernet. Denna betydelse är dock sedan länge försvunnen.

Även bryllingar kan benämnas med flera andra ord. På Gotland har man sagt B-kusin och i andra delar av landet förekommer tredjekusin (jämför engelskans third cousin). Fyrmänning används också som en mer systematisk synonym.

Vad är pyssling och trassling?

Bryllingars barn (alltså 5-männingar) kallas ibland för pysslingar och nästa led har skämtsamt kallats för trasslingar men dessa är inga allmänt förekommande beskrivningar. Vi rekommenderar inte att man i skriven text använder dessa ord när man presenterar forskningsresultat utan istället väljer den mer beskrivande varianten n-männingar där n är ett heltal som motsvarar antalet generationer till den gemensamma förfädern. På så vis kan man enkelt tyda ett släktskap. Två 10-männingar härstammar alltså i tionde led från en och samma person.

Vad betyder syskonbarn inom släktforskningen?

Syskonbarn kan vara ett särskilt förvillande begrepp för en nybliven släktforskare. Idag skulle de flesta tolka detta som barn till ens syskon, det vill säga brors- eller systerbarn. Så användes emellertid sällan ordet förr i tiden. Då var syskonbarn istället synonymt med dagens kusin. Om man tänker efter lite så är också den tolkningen helt logisk. Två syskons barn är ju kusiner till varandra och det är barnens relation sins emellan man beskriver. Det är ett tvetydigt ord som kanske också borde utelämnas från skriftliga presentationer för att undvika missförstånd såväl nu som i framtiden.

Nedan ser du en enkel bild som tydliggör släktskap i rakt nedstigande led från en och samma förfader.

Vi hoppas att dessa begrepp har klarnat något för dig som tidigare inte riktigt hade koll på dem. Är det något som fortfarande är oklart eller är det något du undrar över? Skriv då gärna en kommentar längre ner så svarar vi så snart vi kan.

sysslingar

57 thoughts on “Vad är sysslingar, bryllingar och syskonbarn?

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Hej Juha,

      det blir helt enkelt bara kusins son precis som du skriver. Så vitt vi vet finns ingen särskild term för den relationen och det är nog onödigt att försöka hitta på nya namn. X-männingterminologin bygger ju på att ättlingarna befinner sig i samma generation sett från en stamfader/stammoder. Ska man även ha namn för relationer i skiftande generationer så blir det väldigt komplicerat.

      1. Släktingar.se inläggets författare

        Ja, kusinbarn blir en mer generell modern term men då vet man inte om det är en son eller dotter som avses. För många släktforskare med en fot i historien så blir den termen dock återigen tvetydig då det kan förväxlas med sysslingar beroende på hur man formulerar sig.

  1. Janet

    Min farfars far hade en tvilling .
    Båda fick barn men den ena var äldre när han fick barn så min far var jämnårig med farfars kusin.
    Så min far kallade det barnet sin
    kusin. Nu undrar jag om man kan säga att vi som är tredje generationen har något släktskap med min farfars kusin.

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Hej Janet, visst har ni ett släktskap men det finns inga specifika termer om ni inte är i samma generation utan då får man helt enkelt bara säga farfars kusin, fars syssling etc.

  2. Helén

    Min bror har just fått en son och min dotter får snart en son. Vad blir dessa pojkar till varandra? Mer än släkt? Haha, får ingen ordning på detta alls!
    Tacksam förtydligande. 😇
    Helén

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Hej Helén, det finns inget allmänt accepterat namn för släktskapet. Din dotters son kan sägas vara kusinbarn till din brorson men då kusinbarn förr i tiden kunde betyda något annat så rekommenderar vi inte att man använder den termen i mer formella sammanhang. Förhoppningsvis blir de goda lekkamrater oavsett släktskapet. Grattis till tillökningen i familjen!

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Hej Chatrine! Det finns inget särskilt namn utan de blir exempelvis morfars syster eller mammas faster, såvida du med syskonbarn menar den moderna betydelsen och inte det som vi idag kallar kusin.

  3. Camilla Wedin

    Hej! Fick kontakt med en kvinna på ett släktforskningsprogram, vi delar 3,4 % DNA och vi undrar vad vi är i förhållande till varandra. Hennes farmors mor och min farmors mor var systrar.
    Tack!
    /Camilla

  4. Bo

    Jag hade 2 döttrar med olika mammor. En av dessa 2 döttrar har i sin tur fått en son som nu väntar sitt första barn. Den andra dottern väntar nu också sitt första barn. Vad kommer de två väntande barnens släktrelation att kallas?

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Hej Bo! Det finns – som du kanske redan misstänkt – ingen särskilt term för denna släktrelation utan den första dotterns barn blir (halv)kusins barn till den andra dotterns barn. Trevlig helg!

  5. Malin Kalmari

    Hej!
    Jag och min systerdotter fick barn samtidigt och vi undrar vad våra barn är till varandra. Mina barn är såklart kusin till min systerdotter men vad blir våra barn?
    Barnen som undrar över detta. Vi har hittills kallat dom för kusiner men nu har min systerdotter berättar att dom ej är ”riktiga kusiner”. Tacksam för svar
    Mvh/Malin

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Nja, ”kusiner” i svenskan har ju en mer specifik betydelse än det har i de flesta andra språk där man ofta inte gör så stor skillnad mellan olika typer av släktskap som vi gör i Sverige, på gott och ont får man väl säga. Personligen tycker jag inte att något hindrar er från att kalla barnen för kusiner även om de inte är ”riktiga kusiner” som du säger. Ett språk utvecklas ju inte heller förrän ord och uttryck börjar användas annorlunda och i vardagligt tal behöver man ju inte nödvändigtvis vara lika formell och tydlig som i exempelvis en publicerad släktutredning. Det finns annars ingen speciell term för släktskapet du beskriver utan din systerdotters barn blir helt enkelt kusins barn till ditt barn. Grattis till tillökningen för övrigt och stort lycka till!

  6. Thorsten Ek

    Hej!
    En likande fråga som Chaterines ovan. jag är mormors bror eller mammas morbror. När jag inte behöver vara precis kan jag använda onkel, som en äldre släkting. (På isländska använder man frænka på samma sätt om äldre släktingar utan att precisera.)
    Men vad kan jag säga om barnen? ”Nu ska jag hämta mina syskonbarnbarn på förskolan” är ju väldigt otympligt. Finns det inget smidigare ord?
    Tack på förhand!
    /Thorsten

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Nej, det finns inget allmänt gällande ord för denna typ av släktskap. Börjar man använda facktermer i dagligt tal så förstår ju ändå inte personen du talar med vad du menar så det skulle inte lösa problemet utan snarare skapa förvirring och öka risken för missförstånd. Säger du ”systers barnbarn” så förstår förhoppningsvis de flesta vad du menar vilket ändå är det viktigaste i slutändan.

      God fortsättning!

  7. Andreas Jansson

    I vår släkt och geografiska närhet säger vi tredjedelskusin och inte -männing.
    (Ulricehamn-Borås och åt Göteborgshållet).
    Har på lokal västgötsk dialekt även hört något som mer liknade trelingskusin, vilket möjligen skulle kunna antyda att det en gång i tiden hetat tredjeledskusin, där led blivit till del (men det är bara en egen teori som jag inte hittat verkliga belägg för).

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Med undantag för de vanligaste släktskapstermerna såsom far, mor, faster, morbror osv. så finns det bara allmänt vedertagna namn för släktingar som befinner sig i samma generation så att säga, det vill säga personer som har lika många generationer tillbaka till en gemensam anfader/anmoder. I det här fallet är det inte så utan det är dina egna kusiner så dina barn får helt enkelt bara säga ”mammas kusin”. När man talar med barn så får man ju dock också tänka på att anpassa språket till deras nivå. Beroende på hur gamla de är så kanske det till och med räcker med att säga släkting till en början.

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Eftersom de inte befinner sig i samma generation så saknas någon direkt släktskapsterm. Du kan låta det stanna vid den beskrivningen eller säga att ditt barnbarnsbarn är sysslings barn till din systers barnbarn. Enklare är kanske bara att rita upp släktskapet på ett papper utan att sätta något namn på det. God fortsättning på julen!

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Hej Eva! För att det ska finnas en specifik term för mer avlägset släktskap så måste personerna befinna sig i samma generation utgående från en gemensam anfader/anmoder. Din egen beskrivning fungerar alltså, alternativt din mors syssling.

  8. Gunnar Larsson

    Jag har ett cM värde på 1255,9 mellan en nu levande halvsyster till mig med okänd far och en person i samma ålder. My heritage anger uppskattade släktskap till Halvsyster, syskonbarns brors-/systerdotter. Jag tycker inte det stämmer utan vill ha syskonbarn eller kusiner istället. En person säger att 1255,9 nästan är för bra för kusiner men vad skulle alternativet vara

  9. Eva Hammarström

    Ja det är inte lätt detta.
    Har fått en match med
    9,7 procent (686,1cM)dna
    15 gemensamt segment
    119,6 cM största segment
    Det står Syskonsbarns brors-/systerdotter.
    Vad är vårat släktskap?
    Tack på förhand Eva

  10. Anna-Karin

    Jag har 2,7% matchning… Var är det ?

    Jag har 3% matchning…vad är det ?

    Jag har 3,5% match med en syssling (som jag vet av fakta)…

  11. Jens Starborg

    Min farbrors barn är min kusin. Denna kusin har kusiner via hennes mor (dvs min farbrors maka). Finns det någon benämning för detta släktskap mellan kusiner från olika föräldrargrenar?

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Hej Jens! Det finns så vitt vi känner till inget specifikt namn för detta släktskap utan man får beskriva det utifrån den person man vill ”börja på” så att säga.

  12. Susanna Nilsson

    Hej , hur ser ledet eller benämningen ut med släktskap mellan

    barnbarnets ->mormors brorsdotter?

    Olles mormor Kajsa, Fredriks pappa?

  13. Carina

    Hej, har funnit en nära släkting, 16,6 % DNA och 1174 cM, vi har varit i kontakt men har ingen aning om hur vi är släkt, det måste ju vara ganska nära ändå, ingen av oss kan något om släktforskning och DNA, hur kommer man vidare?

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Hej Carina! Ni behöver faktiskt inte nödvändigtvis vara nära släkt utan det kan också vara så att ni delar många förfäder längre tillbaka på grund av att ni har en stor del av släkten i samma geografiska område. Det enda sättet att ta reda på exakt hur ni är släkt är att börja släktforska steg för steg bakåt i tiden. Det kan du antingen göra på egen hand eller så kan vi hjälpa till. Det går att beställa släktutredningar på vår hemsida: https://www.slaktingar.se/. Trevlig helg!

        1. Släktingar.se inläggets författare

          Hej Håkan! Ja, det stämmer att de är sysslingar, förutsatt att morfar till person A och farfar till person B inte är samma person (i så fall är de kusiner) utan bröder.

  14. Maria Hansdotter Sjöholm

    Hej,, Undrar en sak när min äldsta dotter får en bebis å jag får en bebis. Vad blir bebisarna till varann dom är ju släkt på nåt vis

  15. Jan B

    Jag är inte medlem – ännu, men efter att ha tagit del av denna utläggning så står jag frågande till själva ordet ”männing”, vilket antyder att det finns en könsbetydelse. Om så är fallet, vad är då den?

    1. Vincent Eldefors inläggets författare

      Hej Jan! Det stämmer att ordet ”männing” är härlett från ”man” men det i sin tur kan även betyda människa. Därför är det inte heller fel att använda det för såväl kvinnor som män på det sätt som görs av släktforskare idag.

      1. Jan B

        Tack. I vårt släktträd, vilket går tillbaks till 1500-talet, så bygger ju alla förgreningar på män. Kvinnor gifte in sig i andra släkten och bidrog därmed till förgreningen av dessa släktens träd. Män hade ju en särställning i det patriarkala samhällssystem som tidigare rådde i Sverige, familjens efternamn blev ju regelmässigt mannens, vilket återspeglas i typen träd som vårt och andra släktens. Kan det möjligen ha varit som så, att tidigare så omfattades enbart män när det talades om männingar, att kvinnorna utelämnades helt och hållet?

  16. Elisa

    Hej!
    Jag läste i någon kommentar att man inte har namn på relationer som t ex farfars syster, men är man inte då en gammelfaster till barnet? Det blir ju dock otydligt från vilken sida av släkten man kommer i forskningssammanhang och kan då vara tydligare med t ex ”pappas faster”, men tycker att man i talspråk och i en relation kan använda begreppet, eller?

    Har aldrig upplevt att det skulle vara några oklarheter vilket släktskap jag syftat på när jag använt ordet syskonbarn när jag talat om mina syskons barn som grupp, vilket jag tror beror på att alla använder ordet kusin idag för kusiner. Då tänker jag att det heller inte borde bli några förväxlingar om man använder ordet kusinbarn för just sin kusins barn? Kanske att det kan vara mer förbryllande i skrift än tal och just om man skriver om generationer bakåt i tiden..?

    1. Vincent Eldefors inläggets författare

      Ja, det är naturligtvis skillnad på talspråk och forskning. Många säger t.ex. gammelmormor och gammelfaster som du nämner. Huvudsaken är att den man kommunicerar med förstår vad som avses. I forskningssammanhang måste man dock vara extra tydlig så att begrepp inte kan missförstås. Då gör man bäst i att undvika sådana termer som kan ha olika betydelser.

  17. Ingela Karlsson

    Hej!jag har fått veta att min pappa inte va pappa till mig,men skrev sig som pappa.har fått veta detta genom dna.kan inte ett dugg om detta o mina föräldrar är döda sen ett bra tag sen.Det slog undan mina fötter totalt o jag mår fruktansvärt dåligt pga det,min uppväxt va en ren lögn..hur ska jag gå till väga med detta?mvh Ingela

  18. Annelie öberg

    Hej Johan! Jag har 7 barn o 6 barnbarn, o fler är påväg.. Några av mina barn har även ”styvbarn”eller ”bonusbarn” som det även kallas numera. Jag brukar kalla dom ”mina bonus- barnbarn” rätt o slätt.. För oss ingår dom alla i våran stora o brokiga familj… 🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner