Jimmie Åkessons anor

För en knapp månad sedan så skrev vi lite grann om moderatledaren Ulf Kristerssons släkt och nu när valspurten närmar sig med stormsteg så går vi vidare till Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson föddes 1979 i Ivetofta församling utanför Kristianstad i nordöstra Skåne men växte upp i Sölvesborg i Blekinge. I dessa trakter visar han sig också ha många av sina förfäder, inte minst i Gammalstorps och Mjällby socknar. Innan han blev politiker på heltid så studerade bland annat statsvetenskap och filosofi vid Lunds universitet. Sedan 1998 är han ledamot i fullmäktige i hemkommunen Sölvesborg och sedan 2005 är han partiledare för Sverigedemokraterna.

Tyngdpunkten i Jimmie Åkessons antavla ligger i nordöstra Skåne och västra Blekinge men några grenar spretar ut mot andra sidan av Skåne och Båstad-trakten samt södra Småland med den skogrika Madesjö socken vid Nybro i centrum. De flesta förfäderna har varit jordbrukare av något slag men det finns även båtsmän, lotsar, soldater, hantverkare och ett fåtal präster representerade i antavlan. Några adliga inslag har vi inte funnit men däremot så har syskon till Jimmie Åkessons förfäder adlats både Dahlcrona och von Segerdahl.

En av Jimmie Åkessons förfäder var Sven Persson Roos (1808-1876), en bondson från Grevie socken i Skåne som blev soldat. Efter avskedet från armén verkar det dock ha gått utför i familjens liv. Hans första hustru avled i unga år och han själv dömdes i tingsrätten för stöld och rån och blev satt på Malmö fästning.

Av naturliga skäl så kommer många att ställa frågan om Jimmie Åkesson har några utländska inslag i antavlan så det är väl lika bra att svara på det redan nu. Vi har inte hunnit utreda alla grenar så långt det är möjligt än men det har inte dykt upp några sådana hittills om man då bortser från att dessa delar av Sverige en gång i tiden var danska.

Nedan följer de tre första generationerna i Jimmie Åkessons antavla, hämtade från vår medlemsdatabas. Du hittar några ytterligare generationer på vår hemsida här och betydligt mer om dessa personer finns tillgängligt för dig som redan är medlem på Släktingar.se.

Proband
1 Per JIMMIE Åkesson, född 1979 i Ivetofta socken, Skåne. Partiledare för Sverigedemokraterna.

Generation I
2 Bo Kristian STEFAN Åkesson, född 1954 i Everöds socken, Skåne. Företagare. Sambo med
3 Eva Britt-Mari Persson, född 1956 i Mjällby socken, Blekinge.

Generation II
4 Nils Gunnar Åkesson, född 1927 i Vittskövle, Vittskövle socken, Skåne, död 2000 i Tollarp, Skåne. Snickare. Gift 1947-1973 med
5 ELSA Vera Gunborg Karlsson, född 1925 i Ekeröd, Södra Rörums socken, Skåne, död 2009 i Sölvesborg.

6 Sven ALLAN Persson, född 1912 i Stiby, Mjällby socken, död 1987 i Hosaby, Mjällby socken. Diversearbetare. Gift 1941 med
7 Hedvig Mattsson, född 1914 i Västanå, Näsums socken, Skåne, död 1997 i Mjällby.

Generation III
8 Nils Åkesson, född 1895 i Vasakärr, Vittskövle socken, död 1971 i Everöd. Grovarbetare, skogsarbetare. Gift 1925 i Degeberga socken, Skåne med
9 Anna Maria Andersson, född 1904 i Rebbetuaröd, Hörröds socken, Skåne, död 1933 i Everöd.

10 AXEL Teodor Fabian Karlsson, född 1890 i Bottorp, Ljungby socken (Kalmar län), Småland, död 1973 i Hörby. Statdräng, kördräng. Gift 2:o 1921 i Södra Rörums socken med
11 ELLEN Viktoria Persson, född 1899 i Bjuvstorp, Bjuvs socken, Skåne, död 1970 i Södra Rörums socken.

12 Bernt Persson, född 1877 i Bjäraryd, Gammalstorps socken, Blekinge, död 1946 i Knutstorp, Mjällby socken. Slaktare, hemmansägare. Gift 1905 i Mjällby socken med
13 Annette Bengtsson, född 1874 i Stiby, Mjällby socken, död 1952 i Knutstorp, Mjällby socken.

14 Okänd
15 Anna Mattsson, född 1880 i Västanå, Näsums socken, död 1976 i Näsum, Näsums socken.

PS. I en tidigare felaktigt publicerad version av denna artikel påstods att Jimmie Åkesson är släkt med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Så är inte fallet, åtminstone inte vad vi hittills kunnat hitta. Vi ber så mycket om ursäkt för detta. DS.

4 thoughts on “Jimmie Åkessons anor

  1. Släktingar.se inläggets författare

   Tack så mycket för påpekandet. Vi har ju varit i kontakt redan tidigare och som vi berättade då så publicerades denna artikel felaktigt innan våra forskare hunnit kontrollera den fjärdedel av antavlan som skickats in till oss. Tyvärr har vi inte hunnit uppdatera artikeln förrän nu.

 1. Kjell-Åke Marnyhill

  Enligt en del släktforskare, verkar det inte stämma vara ett hastverk.
  Maria Segerström verkar inte vara mor till Ellen Persson.
  DET BORDE KOLLAS UPP NOGRANNARE VILKET SOM ÄR FAKTA.

  1. Släktingar.se inläggets författare

   Tack så mycket för påpekandet. Tyvärr så publicerades denna artikel felaktigt innan våra forskare hunnit kontrollera den fjärdedel av antavlan som skickats in till oss. Maria Segerström var dock mycket riktigt mor till Ellen Persson men däremot så var det fel i nästa led i antavlan på vår hemsida. Vi borde naturligtvis ha rättat till detta tidigare men tyvärr har vi precis som alla andra verksamheter begränsade resurser – i synnerhet nu under semesterperioden – och vår högsta prioritet är hela tiden den forskning vi gör för våra medlemmars räkning där också källor alltid finns redovisade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner