Landsbygdsministern Sven-Erik Buchts förfäder

sven-erik-bucht

I fredags, den 3 oktober, presenterade Stefan Löfvén Sveriges nya regering bestående av representanter från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vi påbörjar nu därför en artikelserie om de nya ministrarnas förfäder. En del av dessa har vi redan skrivit om tidigare t.ex. Miljöpartiets bägge språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson.

Först ut av de nya ministrarna är Sven-Erik Bucht (S) som, inte helt otippat, utnämndes till landsbygdsminister i den nya regeringen. Han har under sin tid som kommunalråd i Haparanda lyckats vända kommunens negativa befolkningskurva, till stor del genom att personligen övertyga Ingvar Kamprad att förlägga ett IKEA-varuhus där.

Sven-Erik Bucht föddes i byn Karungi som kom att bli kyrkby i Karl Gustavs socken i nuvarande Haparanda kommun och där släkten Bucht varit bosatt sedan 1800-talets början. En släkting är travtränaren Mats Bucht.

Närheten till Finland har präglat denna del av Sverige under historiens gång och släkten Bucht kommer också ursprungligen från andra sidan gränsen där den kan följas tillbaka till 1500-talets slut. Även andra finska släkter såsom Kohkola, Lakkala, Mäkitalo och Keisu finns representerade i Sven-Erik Buchts släktträd.

Även om större delen av Sven-Erik Buchts förfäder har varit verksamma i gränstrakterna mellan Sverige och Finland så går en gren längre ner i Norrbotten och vidare ännu längre söderut. Bland mer namnkunniga förfäder kan här framför allt nämnas Simon Månsson Blix som var borgmästare i Härnösand under 1500-talets andra hälft.

Vill du veta mer om Sven-Erik Buchts eller dina egna förfäder? Bli då medlem på Släktingar.se nu.

2 thoughts on “Landsbygdsministern Sven-Erik Buchts förfäder

  1. Arne lahti

    Sven-Erik Buchts tidigare förfäder, före 1810 kommer inte från andra sidan gränsen utan från dåvarande landskapet Västerbotten.

    1. Argus

      Helt korrekt. Gränsen mellan de historiska landskapen Västerbotten och Österbotten, liksom mellan Härnösand och Åbo stift på den tiden det begav sig, fastställdes 1374 att följa Kaakamajoki och Kemi älv. Även senare, på Johan III tid vill jag minnas, tog det tre olika kommissioner för att fastställa fiskerätten mellan invånare i Torneå och Kemi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *