Från Östergötlands bergslag härstammar en släktkrets med många masmästare som tidigt spreds över flera landskap varav en del kallade sig Spångberg. Vi ska här titta lite närmare på hur pass…
En smedsläkt med namnet Skefholm (även skrivet Schiefholm och Schefholm) framträder under 1700-talet på järnbruken i norra Östergötland och Sörmland. Vi ska här titta närmare på denna släkts vallonska ursprung…
Med tanke på de bristande språkkunskaperna hos den större delen av Sveriges befolkning och avsaknaden av en stavningskonvention under 1600- och 1700-talen så är det föga överraskande att från andra…
Igår publicerade vi på allmän begäran den allra äldsta hammarsmedsordningen från 1637. Vi vill inte vara sämre idag och publicerar nu den kungliga hammarsmedsordningen från år 1766, utfärdad den 26…
För några dagar sedan nämnde vi de så kallade hammarsmedsordningarna i vår artikel om hammarsmedernas yrkestitlar. Då vi fått flera förfrågningar sedan dess om vi inte kan publicera dessa så…
Från 1600-talet utvecklades den svenska bruksindustrin snabbt till att lägga grunden för den moderna stålindustrin. Detta medför också att åtskilliga tusen svenskar hittar smeder och andra bruksarbetare bland sina förfäder,…
Vid Skeppsta i de sörmländska skogarna utanför Gnesta ligger en ståtlig bruksherrgård som minner om en förgången storhetstid för traktens tidiga industri. Här utspelade sig 1700-talets slut ett dramatiskt och…
Lasse Åberg är en av våra mest folkkära kändisar och mångsysslare. De flesta av svenskar har sett åtminstone någon av filmerna i succéserien Sällskapsresan där han både regisserar och medverkar…
De flera hundra bruken som funnits i Sverige hade en stor betydelse i utvecklingen av den moderna svenska industrin och lade därmed också grunden till vårt lands ekonomiska välstånd som…
Smedsläkten Qvarfordt har funnits i Sverige sedan 1600-talets början och det finns idag åtskilliga ättlingar till denna i landet. En hel del teorier och felaktiga uppgifter om släkten har spridits…