Tim ”Avicii” Berglings svenska anor

Vi har funderat både fram och tillbaka huruvida vi verkligen skulle publicera denna artikel då det alltid är både känslosamt och tragiskt när unga personer avlider under speciella omständigheter, framför allt för den närmaste familjen. Vi har dock kommit fram till att Tim Bergling, eller Avicii som han var känd som i sitt yrkesliv, är en person som förtjänar att uppmärksammas och hyllas för allt det positiva som han delade med sig av till såväl nära och kära som sina miljontals fans världen över.

Tim Bergling blev trots sin ringa ålder en av de största musikexporterna någonsin i Sverige. Han började redan i tonåren dela med sig av sina skapelser gratis på internetforum och större bloggar. Därifrån gick karriären spikrakt uppåt. Uppmärksamheten på nätet gjorde att han erbjöds ett skivkontrakt och 2011 slog han igenom på allvar med singeln ”Levels” under artistnamnet Avicii. Låten belönades med en grammis 2011 och nominerades även till en amerikansk Grammy. Han turnerade runt hela världen och uppträdde med internationella storheter som Madonna och David Guetta.

2015 släppte Avicii sitt andra studioalbum ”Stories” men redan året därpå tog han beslutet att sluta turnera, till stor del på grund av hälsoproblem.

Släkten Bergling är ursprungligen en smedsläkt som till stor del var verksam på järnbruken i norra Östergötland men ursprunget längre tillbaka ligger i Dalarna och Norrbärke socken vid det som idag är Smedjebacken. Släkten är lite ovanlig på det vis att den går under två olika namn. Från början skrev de sig Berglind men i senare generationer så har en del behållit den gamla stavningen medan andra släktmedlemmar ändrat namnet till Bergling.

Den Bergling som lämnade Östergötland var Tims farfars far Otto Bergling (1862-1945). Han var en smedson som sökte en ny karriär när han i likhet med många andra smedsöner under denna tidsperiod tvingades söka en väg ut ur den omfattande bruksdöden i landet. Han valde då att lära sig trädgårdsmästaryrket och arbetade först en tid vid Trädgårdsföreningen i Linköping innan han återvände till hemorten i Kristbergs socken där han fick tjänst hos faderns gamla arbetsgivare för att slutligen flytta vidare till Stockholm.

Det kreativa intresset delade Tim med flera andra nära släktingar. Hans mor Anki var skådespelare och farfar Birger Bergling (1903-1973) var dekorationschef på Kungliga Operan i Stockholm.

Förutom Dalarna och Östergötland så är halva antavlan koncentrerad till den nordöstra änden av Västergötland, i synnerhet den skogiga Undenäs socken där hans förfäder ägt gårdar åtminstone sedan slutet av 1500-talet men förmodligen längre tillbaka än så. De flesta av förfäderna har varit bönder men det dyker längre tillbaka även upp några präster i antavlan såväl som en del adliga släkter såsom Planting-Gyllenbåga och Schildt.

Delar av Tim Berglings antavla leder vidare till våra nordiska grannar då hans farmor var danska och farfars mor var född i Norge. Han är dessutom en av många tusen svenskar som härstammar från kungarna Gustav Vasa och Erik XIV.

Nedan följer de tre första generationerna i Tim ”Avicii” Berglings antavla, hämtade från vår medlemsdatabas på Släktingar.se.

Proband
1 Tim Bergling, född 1989 i Stockholm, död 2018 i Oman. DJ, musikproducent.

Generation I
2 KLAS-Otto Bergling, född 1945 i Stockholm. Företagare, direktör. Gift 1988 med
3 Anna Catarina ”ANKI” Lidén, född 1947 i Mölltorp, Västergötland. Skådespelare.

Generation II
4 Carl BIRGER Bergling, född 1903 i Djursholm, Stockholm, död 1973 i Stockholm. Dekorationsmålare. Gift 1930 med
5 ELSE Elin Kalf, född 1904 i Danmark, död 1970 i Stockholm.

6 Einar Valfrid Lidén, född 1907 i Mölltorp, död där 1989. Kontorsskrivare. Gift 1941 i Mölltorp med
7 Rut Ester Svärd, född 1913 i Mölltorp, död 1999 i Karlsborg.

Generation III
8 Otto Bergling, född 1862 i Kvarn, Kristbergs socken, Östergötland, död 1945 i Stockholm. Trädgårdsmästare. Gift 1891 med
9 Gusta Marie Rian, född 1871 i Norge, död 1944 i Täby.

12 Emil Lidén, född 1863 i Liden, Årtekärr, Ransbergs socken, Västergötland, död 1937 i Mölltorp. Stenarbetare, arbetsförman. Gift 1891 i Mölltorps socken med
13 Anna Kristina Fredriksdotter, född 1873 i Nylyckan, Trälkehemmet, Mölltorps socken, död 1956 i Mölltorp.

14 Henning Olofsson Svärd, född 1866 i Svanvik, Undenäs socken, Västergötland, död 1946 i Mölltorp. Smed, tyghantverkare. Gift 1892 i Undenäs socken med
15 Anna Josefina Eriksdotter, född 1868 i Svanvik, Undenäs socken, Västergötland, död 1953 i Mölltorp.

Vi vill i samband med denna artikel passa på att tipsa om denna SVT-sida med mycket viktig information:
Länk: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

2 thoughts on “Tim ”Avicii” Berglings svenska anor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner