Moderatledaren Ulf Kristerssons förfäder

Nu när det närmar sig ett mycket spännande riksdagsval i Sverige så passar det väl bra att titta lite närmare på våra partiledare och deras släkt. Det är bara ett fåtal personer som har en realistisk chans att bli statsminister i höst. Strängnäs-bon Ulf Kristersson, som tog över ordförandeklubban i Moderaterna från Anna Kinberg Batra den 1 oktober 2017, är en av dessa.

Även om Ulf Kristersson och hans närmaste familj är sörmlänningar sedan ett halvt sekel så har släkten sina rötter i helt andra delar av landet och med undantag för hans far och farfar så kommer han, kanske något överraskande, från vad många socialdemokrater säkert skulle kalla en gedigen arbetarbakgrund.

Ulf Kristerssons morfar Hjalmar Axelsson (1887-1977) kom från en liten skogsgård i Vrå socken i västra Småland mot Halland till men han flyttade sedermera till Helsingborg där han var verksam som byggnadssnickare. Där träffade han också Ulfs mormor som var född i staden och med idel skånska anor så långt tillbaka de kan följas. Hennes mor bodde i Helsingborg en kortare period och blev med barn med en okänd fader men gifte sig senare med en tegelbrännare vid Hyllinge gruva nära Åstorp.

Farfadern Hjalmar Fredrik Kristersson (1897-1944) arbetade ett par år på 1920-talet i Ludvika i Dalarna som kontorsbiträde och det var troligen då som han träffade sin blivande fru, Ulfs farmor Ellen Alida Mariana Persson (1899-1994), som var dotter till en gruvarbetare vid Grängesberg. Kopplingen till Dalarna försvinner emellertid ganska snabbt då hennes farmors föräldrar var värmlänningar och modern klockardotter med halländska och nordskånska rötter.

I de första generationerna i Ulf Kristerssons antavla hittar vi två kvinnor som sticker ut lite grann och som trots ganska svåra omständigheter verkar ha gett sina barn en trygg grund att stå på. Farmors farmor Betty Jonsdotter/Jonsson (1843-1900) kom till gruvorna i Grängesberg med sina föräldrar från Värmland i barndomen. Fadern arbetade som konstvaktare vid gruvan i 30 år och fick därför 1878 Kungliga Patriotiska Sällskapets Medalj i guld för långvarig och trogen tjänst.

Knappt 25 år gammal blev den ogifta Betty mor till Ulfs farmors far Erik August Persson (1868-1939). Fadern uppges ej vara känd men senare samma år gifte hon sig med värmlänningen Per Olsson (1843-1881) från Östra Ämtervik som också kommit till Grängesberg för att arbeta i gruvan. Efter makens död i ganska unga år så gifte Betty om sig men det andra äktenskapet skulle också sluta olyckligt. Hennes andra man var en sju år yngre smålänning. Efter bara ett och ett halvt års äktenskap så dömdes han till straffarbete för bland annat misshandel av sin hustru och hemfridsbrott. Paret fortsatte trots detta att vara gifta men 1887 reste mannen till Nordamerika för gott och lämnade familjen hemma i Sverige. Betty levde kvar i deras lilla hus på Rålinjeåsen i västra Grängesberg fram till sin död 1920.

Ulf Kristerssons farfars mor Emelie Fredrika Kristensson/Kristersson (1873-1931) gifte sig aldrig men uppfostrade fyra söner och en dotter helt på egen hand. Hon livnärde sig som handsksömmerska i Lund där alla barnen utom Ulfs farfar också föddes. Om man ska vara petnoga så borde faktiskt Moderaternas partiledare heta Kristensson och inte Kristersson då detta var det ursprungliga namnet. Av okänd anledning så skrev sig dock alla hennes barn senare Kristersson som vuxna, möjligtvis för att Krister ansågs vara ett mer modernt namn eller så handlade det bara om en felskrivning som fick leva kvar. Emelie Fredrika kom från en fyrvaktarfamilj i Falsterbo och hon härstammade även från borgar- och skepparsläkten Kromnow i den med Falsterbo numera sammanväxta grannstaden Skanör. Ulfs farfars mor omnämns kortfattat på Svenska Fyrsällskapets hemsida.

Nedan följer de tre första generationerna i Ulf Kristerssons antavla, hämtade från vår medlemsdatabas på Släktingar.se.

Proband
1 ULF Hjalmar Kristersson, född 1963 i Lund. Civilekonom, partiledare för Moderaterna.

Generation I
2 LARS Erik Hjalmar Kristersson, född 1938 i Malmö, död 2015. Ekonomikonsult. Gift 1963 med
3 KARIN Alice Ingegerd Axelsson, född 1938 i Helsingborg.

Generation II
4 Hjalmar Fredrik Kristersson, född 1897 i Eslöv, död 1944 i Malmö. Kontorist. Gift 1927 med
5 Ellen Alida Mariana Persson, född 1899 i Grängesberg, död 1994 i Huddinge.

6 HJALMAR Mante Axelsson, född 1887 i Ljushult, Vrå socken, Småland, död 1977 i Helsingborg. Hemmansägare, byggnadssnickare. Gift 1933 i Helsingborg med
7 HELGA Bernhardina Bengtsson, född 1903 i Helsingborg, död där 1980.

Generation III
8 Okänd
9 Emelie Fredrika Kristersson, född 1873 i Falsterbo fyr, Falsterbo socken, Skåne, död 1931 i Lund. Handsksömmerska.

10 Erik August Persson, född 1868 i Södra Grängesberg, Grangärde socken, Dalarna, död 1939 i Rålinjeåsen, Grängesberg. Gruvarbetare, smörjare. Gift 1894 i Ljusnarsberg med
11 BERNHARDINA Oktavia Bengtsson, född 1861 i Klockaregården, Hasslövs socken, Halland, död 1936 i Rålinjeåsen, Grängesberg.

12 Axel Jonasson, född 1862 i Ryd, Vrå socken, död 1937 i Ljushult, Vrå socken. Hemmansägare. Gift 1:o 1884 i Vrå socken med
13 Matilda Magnusdotter, född 1859 i Ljushult, Vrå socken, död där 1921.

14 Okänd
15 Hilma Bengtsson, född 1870 i Höganäs, död 1942 i Hyllinge gruva, Västra Broby socken, Skåne.

Vill du låta någon annan forska i din släkt medan du själv njuter av sommarvärmen? Bli då medlem hos oss på Släktingar.se, just nu för endast 499 kronor.

En tanke på “Moderatledaren Ulf Kristerssons förfäder

  1. Johan

    Både hans morfar och farfar hette alltså Hjalmar. Och hans far förlorade sin far som barn. Alla i släkten måste ha varit mycket kortväxta för släktens huvudperson är nog ca 165 cm lång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.