Från Östergötlands bergslag härstammar en släktkrets med många masmästare som tidigt spreds över flera landskap varav en del kallade sig Spångberg. Vi ska här titta lite närmare på hur pass…
En smedsläkt med namnet Skefholm (även skrivet Schiefholm och Schefholm) framträder under 1700-talet på järnbruken i norra Östergötland och Sörmland. Vi ska här titta närmare på denna släkts vallonska ursprung…
Med tanke på de bristande språkkunskaperna hos den större delen av Sveriges befolkning och avsaknaden av en stavningskonvention under 1600- och 1700-talen så är det föga överraskande att från andra…
De flera hundra bruken som funnits i Sverige hade en stor betydelse i utvecklingen av den moderna svenska industrin och lade därmed också grunden till vårt lands ekonomiska välstånd som…
Smedsläkten Qvarfordt har funnits i Sverige sedan 1600-talets början och det finns idag åtskilliga ättlingar till denna i landet. En hel del teorier och felaktiga uppgifter om släkten har spridits…
Släkten Tolf är en av de mest välkända smedsläkterna i landet och har spelat en stor roll för den tidiga svenska industrin. Släkten är lite ovanlig på så sätt att…
Vi har funderat både fram och tillbaka huruvida vi verkligen skulle publicera denna artikel då det alltid är både känslosamt och tragiskt när unga personer avlider under speciella omständigheter, framför…
I Sverige, i likhet med många andra länder, så har hantverksyrken ofta gått i arv från far till son i flera generationer. Detta gäller i synnerhet smederna där det i…
De som har anor i den svenska bergslagen och/eller har brukssmeder bland sina förfäder är ofta släkt med varandra på ett eller annat sätt. Smedernas söner fortsatte oftast inom samma…