Ebba Busch Thors svenska släkt

För några dagar sedan berättade vi lite om Moderaternas partiledare Ulf Kristerssons släkt och nu går vi vidare med nästa partiledare, denna gången av en betydligt yngre modell. 31-åringen Ebba Busch Thor har gjort en snabb politisk karriär som kommunalråd i Uppsala och ersättare i Europaparlamentet samt sedan 2015 partiledare för Kristdemokraterna. Inför den stundande valrörelsen tvingas hon som det ser ut nu föra en hård kamp för att rädda partiet kvar i Riksdagen.

Vi på Släktingar.se har bara tittat närmare på Ebbas svenska släkt på moderns sida. Fadern är född i Norge och hon har själv dubbla medborgarskap. Det finns ingen större geografisk spridning så långt tillbaka vi hittills följt hennes förfäder utan de har alla varit trogna de små socknarna på den bördiga Västgöta-slätten kring Hjo, Falköping och Tidaholm. Ebba Busch Thor har som partiledare ofta talat om vikten av att förbättra brottsbekämpningen i landet vilket kanske faller sig naturligt då hennes morfar Åke Allert (1914-1994) arbetade som polis i Hjo. Han förrättade även auktioner.

I övrigt innehåller antavlan ungefär vad man kan förvänta sig. Där finns en del torpare och backstugusittare, bönder och någon enstaka soldat. Namnet Allert antogs av Åke Allerts far då han tjänstgjorde en kortare tid vid Skaraborgs regemente innan han gifte sig och blev far till inte mindre än elva barn som alla nådde vuxen ålder och av vilka Åke var nummer åtta.

Eftersom socknarna var små på slätten så har inte Ebbas släkt varit särskilt nära knuten till några speciella socknar utan de har flyttat en hel del i trakten. Ganska många var däremot bosatta i Norra Vånga socken sydost om Kvänum som var en lite större socken i utkanten av slätten med en skogrik del i öster.

Nedan följer de tre första generationerna i Ebba Busch Thors antavla, hämtade från medlemsdatabasen på Släktingar.se.

Proband
1 EBBA-Elisabeth Busch Thor, född 1987 i Gamla Uppsala, Uppland. Kommunalråd, partiledare för Kristdemokraterna.

Generation I
2 TRULS Maurice Busch-Christensen, född 1951 i Norge. Konsult, fotograf m.m. Gift 1985 med
3 Annika HELENA Elisabet Allert, född 1958 i Fridene socken, Västergötland.

Generation II
6 ÅKE Vilhelm Allert, född 1914 i Ängsbacken, Sjögerås, Vilske-Kleva socken, Västergötland, död 1994 i Blikstorp, Fridene socken. Polisman. Gift 1940 med
7 Ester GUNHILD Andersson, född 1922 i Bristorp, Källegården, Kungslena socken, Västergötland, död 2011 i Blikstorp.

Generation III
12 Johan August Allert, född 1877 i Söabacken, Norra Vånga socken, Västergötland, död 1944 i Olof Alsgården, Värings socken, Västergötland. Soldat, torpare, hemmansägare. Gift 1899 i Vilske-Kleva socken med
13 Augusta Matilda Johansson, född 1877 i Munkgården, Bolums socken, Västergötland, död 1957 i Skövde.

14 Gustav Alexis Andersson, född 1861 i Lyckegården, Kungslena socken, död 1949 i Bristorp, Källegården, Kungslena socken. Byggnadssnickare. Gift 1908 i Kungslena socken med
15 Kristina Elisabet Andersson, född 1875 i Högkullen, Bossgården, Kungslena socken, död 1951 i Blikstorp, Fridene socken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner