Försvarsminister Peter Hultqvists förfäder

peter-hultqvist

Näst ut i vår artikelserie om de nya svenska ministrarna är försvarsminister Peter Hultqvist (S) som var ett av de säkra korten för de som förutspådde Stefan Löfvens blivande kollegor. Han har en yrkesbakgrund som journalist innan han blev riksdagsledamot med ett särskilt fokus på försvarspolitiken. Peter föddes 1958 i Gävle men växte upp i Borlänge i Dalarna.

Namnet Hultqvist antogs av Peters farfars farfars far när han under 1800-talets första hälft flyttade från Småland till den svenska huvudstaden, ett smärre äventyr på den tiden när järnvägen ännu inte gjort sitt intåg. På fädernet har vår nya försvarsminister många förfäder på landsbygden i Närke och Skinnskatteberg i Västmanland men även i Lungsunds socken djupt inne i de värmländska skogarna.

Peter Hultqvists farmors anor leder vidare söderut längs ostkusten i Småland och Blekinge där merparten varit verksamma som hemmansägare och bönder.

Namnet Hultqvist stavas i den svenska folkbokföringen ofta Hultkvist vilket är den mer naturliga stavningen eftersom bokstaven q saknar funktion i det svenska språket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner