Magdalena Andersson – Sveriges nya finansminister

magdalena-andersson

När Sveriges nya regering presenterades efter valet i september så var Magdalena Andersson ett av de väntade namnen. Hon har med sin karisma och väl underbyggda debatteknik under en längre tid etablerat sig i den absoluta toppen inom Socialdemokraterna och räknas som finansminister som en av Sveriges mäktigaste personer precis som hennes företrädare Anders Borg.

Magdalena Andersson föddes 1967 strax utanför Uppsala och avlade 1992 ekonomexamen vid Handelshögskolan i Stockholm där hennes man (och tidigare studiekamrat) Richard Friberg är professor i nationalekonomi. Hon har mångårig erfarenhet från den offentliga verksamheten, bland annat som planeringschef i statsrådsberedningen och överdirektör vid Skatteverket.

Vi har ännu inte tittat närmare på Magdalenas fäderneanor i Sörmland men tänkte berätta lite kortfattat om hennes möderne. Magdalena Anderssons morfar Gustaf Ragnar Granell (1905-1984) var murare i Örebro och soldatson från Vintrosa socken väster om staden. En äldre bror till honom, Edvin Granell (1893-1957), flyttade till Stockholm och fick så småningom anställning vid ett bryggeri. 1948 medverkade han som utkörare i Hampe Faustmans film ”Främmande hamn”.

Flera av hennes förfäder levde till hög ålder, inte minst hennes mormors mor Olga som hann fylla 98 år innan hon avled några dagar senare.

Ungefär hälften av möderneanorna hittar vi i Närke, framför allt i socknarna Vintrosa, Viby och Edsberg. I övrigt finns förfäderna huvudsakligen i trakten kring Tiveden, bland annat i Finnerödja, Björsäter och Skagershult. En gren går dock vidare till Bohuslän där vi också hittar en person som Magdalena Andersson har en del gemensamt med då han var riksdagsman för bondeståndet 1840.

Vill du veta mer om Magdalena Anderssons eller din egen släkt? Bli då medlem på Släktingar.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner