Margot Wallströms anor

margot-wallstrom

Margot Wallström är en av de mest framstående svenska politikerna på den internationella arenan och ingen blev nog särskilt överraskad när hon i fredags presenterades som utrikesminister i den nya svenska regeringen ledd av Socialdemokraternas Stefan Löfven.

Margot Wallström har ingen akademisk utbildning men började redan efter gymnasiet att engagera sig politiskt. 1979-1985 satt hon i den svenska riksdagen och hon innehade flera olika ministerposter mellan 1988 och 1998 då hon avgick efter en konflikt med dåvarande statsministern Göran Persson. Sedan dess har hon framför allt varit verksam som EU-kommissionär.

Margot Wallström föddes 1954 i Kågedalen utanför Skellefteå där föräldrarna Manfrid och Lydia bedrev lantbruk. Det är också i dessa trakter man hittar större delen av hennes förfäder vilka i flera fall kan följas till 1500-talet. En gren leder vidare till Arvidsjaur. Flertalet av förfäderna är bönder och nybyggare men några enstaka präster, soldater och länsmän finns även att hitta. Namnet Wallström antogs av Margots farfars far Karl Gustavsson Vallström (1846-1917) som var bonde i Rörträsk i Jörns socken.

Lite längre tillbaka i släktleden finner man en del ovanligare förnamn såsom Herse, König, Nikodemus, Moses och Kjellög.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner