OS-guldmedaljören Walter Wallbergs släkt – lönnbrännare, trumslagare och smeder

Idag fick vi svenskar en glad överraskning när Bollnäs-sonen Walter Wallberg tog hem ett något oväntat OS-guld i puckelpist. Efter en minst sagt trasslig uppladdning efter operationer och skador så var det definitivt en personlig revansch för honom själv. Vi på Släktingar har passat på att ta en närmare titt på hans släkt.

Från Hälsingland till Åre

Walter föddes i Bollnäs år 2000 och provade som barn på en rad olika idrotter innan han fastnade för skidorna. Intresset för puckelpist kom i samband med att han som 10-åring flyttade med familjen till skidmetropolen Åre i Jämtland. En stor del av förfäderna kommer också från Bollnäs-trakten och Hälsingland men lite längre tillbaka finns landskapen Dalarna, Gästrikland och Uppland också representerade.

Släkten Wallberg från Torsåker

Namnet Wallberg kommer från Walters mamma och släktens namn kommer ursprungligen från byn Vall i Torsåkers socken i Gästrikland. Där föddes i september 1772 en pojke vid namn Olof som son till en soldat. Denne Olof skulle så småningom bli trumslagare vid Hälsinge regemente under namnet Wallberg. Han levde i Arbrå socken fram till sin död år 1836.

Även Olofs son Erik Wallberg (1803-1846) var trumslagare vid regementet. Han blev endast 43 år gammal och led förmodligen en mycket plågsam död till följd av tarmvred. Walters anfader är denne Eriks son Erik Olof Wallberg (född 1833) vilken rymde från sin hustru och fem barn. Vad som sedan hände med honom är okänd. Kanske hamnade han i Norge eller USA?

En lönnbrännerska i släkten

Lönnkrogar hade länge varit vanligt på landsbygden i Sverige. Ofta såg man mellan fingrarna på sådan verksamhet så länge inte de lokala gästgivarna ansåg sig ta skada och anmälde verksamheten till myndigheterna. I takt med att frikyrkliga rörelser och nykterhetsivrare fick ett starkare fäste runt om i landet så försökte man dock stävja detta ”ofog” i större utsträckning under 1800-talets senare del. Den ovannämnde Erik Olof Wallbergs hustru Karin Hansdotter (1826-1892) drabbades av detta då hon år 1863 fick böta för lönnbränneri.

Bruksfolk och smedsläkten Gevert

Går vi lite längre tillbaka i Walter Wallbergs släkthistoria så hittar vi ganska många smeder och andra bruksarbetare. Han härstammar bland annat från smedsläkten Gevert vars ursprung är något klart men sannolikt går att finna i det flamländska språkområdet. I Sverige dyker släkten upp redan på 1620-talet vid det vallontäta Forsmarks bruk i Uppland. En annan mycket känd Gevert-ättling är månresenären Buzz Aldrin.

Engelska trädgården vid Forsmarks bruk. Etsning av Martin Rudolf Heland.

Mormor hade 13 syskon

Walters mormor var dotter till hemmansägaren Per Svedén (1886-1968) i byn Höle i Rengsjö socken i Hälsingland. Denne hade hela 14 barn i sina två äktenskap varav samtliga överlevde spädbarnsåren. Namnet Svedén hade han tagit av sin hemby Svedja i samma socken.

Uppgifterna om Walter Wallbergs släkt är alla hämtade från vår databas på Släktingar.se där det finns mycket mer information.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner