Månvandraren Buzz Aldrins svenska förfäder

Buzz Aldrin är utan tvekan en av de mest kända svensk-amerikanerna sedan han den 20 juli 1969 blev den andre människan att sätta sin fot på vår månes yta (efter kollegan Neil Armstrong). I den här artikeln tittar vi närmare på hans pappas svenska släkt som leder vidare till smeder och bönder i Värmland där släkten bott åtminstone sedan 1500-talet men säkerligen betydligt längre än så. Vi hittar också tidigare invandrare från Finland och (troligen) Nederländerna i antavlan. Buzz lever än idag, 88 år gammal.

Buzz Aldrin, eller Edwin Eugene som han egentligen hette precis som sin far, föddes 1930 i New Jersey i en officersfamilj. Fadern var en av de ledande i uppstarten av flygvapenskolan Air Force Institute of Technology vilken tidigare gått under en lång rad andra namn. Buzz följde inte helt oväntat i faderns fotspår och utbildade sig till stridspilot. Efter 66 stridsuppdrag i Koreakriget så tog han en doktorsexamen vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) där han tog en doktorsexamen i rymdfysik, en perfekt förberedelse för att ta ett kliv in i världshistorien.

I oktober 1963 accepterades Buzz som astronaut i Astronautgrupp 3 där hans tidigare akademiska studier av dockning av farkoster i omloppsbana kom till stor nytta. Som deltagare i uppdraget Gemini 12 satte han ett rekord i den dittills längsta rymdpromenaden. 1969 var han därför ett ganska naturligt val som en av deltagarna i mänsklighetens första bemannade rymdfärd till en annan himlakropp.

Efternamnet Aldrin är från början ett svenskt släktnamn som antogs av Buzz Aldrins farfars farfars farfar Göran Andersson Aldrin (1709-1772) som arbetade som hammarsmed för den välkända bruksägarfamiljen Geijer på Uddeholm i Värmland. Göran blev far till inte mindre än tretton barn som lämnat efter sig åtskilliga tusen ättlingar i Sverige och USA, däribland Buzz farfars farfars far Johan Aldrin (1744-1802) som även han arbetade som smed.

Smedyrket, som inte sällan leder många till ett visst intresse för mekanik och ingenjörskonst, följer faktiskt med i släkten hela vägen till det förlovade landet i väster. Buzz Aldrins farfar Karl Johan Aldrin (1866-1941) emigrerade med sin familj 1892 och var sedan verksam som smed i Worcester i Massachusetts, samma delstat som Buzz tog sin doktorsexamen i.

Göran Andersson Aldrins hustru tillhörde en annan välkänd svensk smedsläkt nämligen Gevert vars ursprung inte är känt med säkerhet men med ledning av namnskicket inom släkten så kan man förmoda att de kommit hit från Nederländerna under 1600-talets stora valloninvandring. Denna släkt hittar man i början främst på bruken i Närke och norra Västergötland men de har senare spridit sig över en stor del av landet.

Ytterligare tidigare invandrare till Sverige hittar vi i de värmländska skogarna. Precis som statsministern Stefan Löfven och fotbollslegenden Sven-Göran ”Svennis” Eriksson så härstammar han från den finskättade Pål Olofsson Suhoinen som vid 1600-talets mitt kom som nybyggare till Lövåsen i Sunne socken.

Nedan följer de fyra första generationerna i Buzz Aldrins antavla, begränsad till den svenska delen.

Proband
1 Edwin Eugene ”Buzz” Aldrin, född 1930 i Montclair, New Jersey, USA. Fysiker, stridspilot, astronaut.

Generation I
2 Edwin Eugene Aldrin, född 1896 i Worcester, Massachusetts, USA, död 1974 i San Francisco, California, USA. Officer, stridspilot. Gift ned
3 MARION Gaddys Moon, född 1903 i Freedom, Carroll County, Illinois, USA, död 1968 i San Francisco, California, USA.

Generation II
4 Karl Johan Aldrin, föd 1866 vid Stjärnsfors bruk, Norra Råda socken, Värmland, död 1941 i Worcester, Massachusetts, USA. Smed. Gift 1887 i Norra Råda socken med
5 Anna Nilsdotter, född 1858 i Hara, Ekshärads socken, Värmland, död 1916 i Worcester, Massachusetts, USA.

Generation III
8 Jan Henrik Aldrin, född 1817 vid Uddeholms bruk, Norra Råda socken, död 1895 vid Stjärnsfors bruk, Norra Råda socken. Knipsmed. Gift 1866 i Norra Råda socken med
9 Brita Eriksdotter, född 1830 i Sörby, Norra Råda socken, död 1889 vid Stjärnsfors bruk, Norra Råda socken.

10 Nils Jonasson, född 1824 i Ivarsbjörke, Sunne socken, Värmland, död 1903 i Hara, Ekshärads socken. Torpare. Gift 1854 i Ekshärads socken med
11 Ingeborg Olofsdotter, född 1828 i Grinnemo, Ekshärads socken, död 1891 i Hara, Ekshärads socken.

Generation IV
16 Jan Henrik Aldrin, född 1776 vid Uddeholms bruk, Norra Råda socken, död 1847 vid Stjärnsfors bruk, Norra Råda socken. Torpare, dagkarl. Gift 1814 i Norra Råda socken med
17 Anna Katarina Henriksdotter, född 1787 vid Liljendals bruk, Gåsborns socken, Värmland, död 1876 vid Stjärnsfors bruk, Norra Råda socken.

18 Erik Eriksson, född 1803 i Sörby, Norra Råda socken, död där 1852. Bonde. Gift 1826 i Norra Råda socken med
19 Maria Nilsdotter, född 1805 i Broddheden, Norra Råda socken, död 1862 i Sörby, Norra Råda socken.

20 Jonas Jansson, född 1781 i Ivarsbjörke, Sunne socken, död där 1843. Torpare. Gift 1806 i Sunne socken med
21 Karin Jönsdotter, född 1781 i Arnstorp, Sunne socken, död 1842 i Ivarsbjörke, Sunne socken.

22 Olof Kristoffersson, född 1797 i Kyrkheden, Ekshärads socken, död 1843 i Hara, Ekshärads socken. Torpare. Gift 1822 i Ekshärads socken med
23 Anna Andersdotter, född 1798 i Byn, Ekshärads socken, död 1871 i Bergsäng, Ekshärads socken.

13 thoughts on “Månvandraren Buzz Aldrins svenska förfäder

 1. Thorvild Lode Berntsen

  Jeg har et spørsmål: Min avdøde farmor sa alltid at vi var i slekt med Buzz Aldrin på en eller annen måte. Jeg har forsket litt, og funnet at farmors morbror Anders Kristoffersen Orevigen (f. 1882, Hof i Vestfold, Norge) var gift med Selma Lovise Aldrin (f. 1881). Selma Lovise var datter av smed Carl Johan Aldrin (f. 1838) og frue Lovisa Askengren (f. 1844), som flyttet fra Värmland til jernverket på Eidsfoss i Hof i 1877. Denne Carl Johan er jo eldre enn Buzz sin farfar, men hadde samme navn og yrke og kom fra samme område i Sverige. Er det noen forbindelse her? Er den eldre Carl Johan farbror til den yngre? Er de søskenbarn (kusiner)? Jeg ser jo at jeg likevel ikke er i slekt med Buzz Aldrin siden forbindelsen går gjennom en inngiftet tante, men dette har blitt interessant i seg selv.

  1. Släktingar.se inläggets författare

   Hej Thorvild! Det stämmer bra att de hör till samma släkt. ”Din” Karl Johan Aldrins farfar Göran Aldrin (1774-1847) var bror till Buzz Aldrins farfars farfar Johan Henrik Aldrin (1776-1847). Dessa två och många andra medlemmar av den värmländska smedsläkten Aldrin finns i vår medlemsdatabas.

 2. Jörgen Aldrin

  Kul att få läsa om släkten och den del del jag inte har fått släktforska på. Min del av av släkten flyttade till Norrbotten som smeder. Särskild den del av Gevert var intressant så den den aldrig näms i den släktforskning jag jag fått från USA.

 3. Mainy Moberg

  Jag har samma stamfader nämligen stalle per som han kallades för, min mamma gjorde släktforskning.
  Där finns många kända namn i ledet som Krister Sjögren,stadsministern Stefan Löfven, Monica zetterlund

  1. Släktingar.se inläggets författare

   Det stämmer, det finns ganska många kända personer med rötter i Värmland som delar anfäder när man går lite längre tillbaka i tiden. Vi har skrivit lite om dessa på vår blogg vid några tillfällen tidigare men betydligt mer om släkterna finns alltid att finna i vår medlemsdatabas.

 4. Henrik Jildermark

  Hej.min mormor jobbade hos Viktor hasselblad när ”grabbarna” från månen var där på besök/middag.min undran är om det är möjligt att komma i kontakt med Buzz Aldrin på något sätt?.mvh H enrik

 5. Mio Bofeldt

  Hej alla mitt namn är Mio , min morfar släktforskare i min pappas släckt och då visade att min farfars mor är släkt med Buzz aldrin på ungefär 15 generationer.

 6. G.Samuelsson

  Hej! Är tredje generationen säkrad. Jag har frågetecken på Johan/Jan Henrik Aldrin
  Födelsedatum
  Och
  Fru.
  Annan forskning säger;
  Född 1837
  Fru Brita Kajsa Asplund

  Tacksam för kommentarer på detta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner