Förr i tiden…

Förr i tiden fanns det inga skrifregler. Stafningen varierade öfwer tijd och från person till person. En Carin kan bli till en Catharina eller en Cajsa.

Förr i tiden fanns ingen antibiotika och inga vaccin. En vanlig bakterie- eller virusinfektion kunde lätt bli dödlig. De flesta hade nära kontakt med döden redan från unga år.

Förr i tiden var många beväpnade på den lokala krogen eller gästgiveriet. Om inte annat hade man ett skjutvapen i hemmet och det hände med jämna mellanrum att såväl barn som vuxna vådasköts av olika anledningar.

Förr i tiden var mildare våld i hemmet eller barnaga inte något man betraktade som särskilt allvarligt.

Förr i tiden var möjligheten till skilsmässa för kvinnor högst begränsad. Även om möjligheten fanns så skulle man ha en bostad och inkomst i en tid då mannen stod för familjens ekonomi.

Förr i tiden tvingades tiotusentals unga män kämpa för sina liv för att den svenske kungen ansåg att det var fritt fram för Sverige att erövra allt land man kunde komma över.

Förr i tiden fick tusentals kvinnor lämna bort sina nyfödda barn till främmande familjer enbart för att det saknades stöd från samhället.

Förr i tiden så fanns det i stort sett två alternativ för den minoritet som gavs chansen att studera på högre nivå – ett liv i kyrkans tjänst eller ett liv i statens tjänst.

Förr i tiden så var kyrkan och staten en och samma sak.

Förr i tiden saknades privata försäkringar (även om det tidigt faktiskt fanns ersättningsmöjligheter vid allvarligare bränder).

Fram till 1971 var lördag en arbetsdag i Sverige. 1918 gick byggbranschen med på en förkortad arbetsvecka på 51 timmar med en långdragen konflikt som resultat.

Förr i tiden fanns ingen föräldrapenning, förskolor eller professionell förlossningsvård.

Under 1940- och 1950-talen lobotomerades 4500 svenskar i hopp om att bota eller lindra diverse psykiska åkommor.

Fram till 1944 var homosexuella handlingar olagliga i Sverige. Därefter betraktades homosexualitet som en sjukdom fram till 1979.

Först 1989 fick samtliga svenskar som fyllt 18 år rösträtt.

Det brukar ibland sägas att ”det var bättre förr”. Vad tycker du själv var bättre förr, om något?

En tanke på “Förr i tiden…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner