Fler historiska tidningsartiklar gratis för alla nästa år

KB (Kungliga Biblioteket) och Riksarkivet fick förra året en generös donation på 30 miljoner kronor från Arcadia, en forskningsstiftelse grundad av Lisbet Rausing och Peter Baldwin. Det uttalade syftet med donationen är att digitalisera hela KB:s bestånd av upphovsrättsfria dagstidningar.

Arbetet påbörjades den 7 september 2018 och kommer att pågå i fyra år med slutmålet att digitalisera samtliga svenska dagstidningar som finns i KB:s samlingar fram till och med utgivningsåret 1906. Tidningar äldre än 115 år är nämligen inte längre skyddade av upphovsrätten. När projektet slutförs 2022 kommer det upphovsrättsfria materialet att sträcka sig fram till och med 1906.

Redan nu finns mer än 25 miljoner artiklar från mer än 300 tidningar över hela landet tillgängliga i databasen Svenska dagstidningar och nästa år räknar projektledaren Jonas Ahlberg med att dubbelt så många artiklar ska vara digitaliserade.

Den upphovsrättsskyddade delen av tidningsdatabasen finns endast tillgänglig på omkring 30 folk-, universitets- och högskolebibliotek i landet vilka betalar en månadsavgift som ersättning till upphovsrättsinnehavarna.

En sida från Arboga Weckoblad 24 maj 1839

Länkar:
Databasen Svenska dagstidningar
Dagstidningar före 1900
Dagstidningar efter 1900
Bibliotek med tillgång till hela databasen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner