Carola är släkt med Zarah Leander

carola-2005

Få sångerskor har begåvats med ett så brett röstregister som Carola Häggkvist, eller Søgaard som hon hette under en period. Även om det senaste decenniets musikproduktion från Carola har präglats av hennes andliga sida så var det som popikon hon byggde upp sin karriär under 80-talet. Genombrottet kom redan 1983 då hon som 16-åring vann Melodifestivalen i överlägsen stil med superhiten ”Främling”. I Eurovision Song Contest slutade hon sedan på tredje plats.

Efter en andraplats i Eurovision Song Contest 1990 med ”Mitt i ett äventyr” så kom äntligen segern följande år då hon tävlade med ”Fångad av en stormvind”.

Carola föddes i Stockholm 1966 liksom bägge hennes föräldrar. Hennes biologiska farfar var däremot skomakarson från Vimmerby i Småland och hennes farmors släkt går att följa många generationer tillbaka på landsbygden i Värmland, Ångermanland och Medelpad, inte minst i Säbrå socken. Från bonden Göran Persson i Äland i Säbrå socken, vilken levde i slutet av 1600-talet, härstammar såväl Carola som Zarah Leander.

Namnet Häggkvist/Häggqvist upptogs ursprungligen av Carolas farmors farmors far Lars Häggqvist (1804-1850) som var verksam som gästgivare i Nässland i Säbrå socken. På morfaderns sida hittar manförfäderna huvudsakligen bland skeppare, sjömän och bönder i kusttrakterna i Uppland och Södermanland. Morfars far flyttade emellertid in till Stockholm där han livnärde sig som renhållningsarbetare.

Det kan också nämnas att hennes förfader Hans Månsson (1752-1819) i Storboda i Torps socken i Medelpad var bror till Magnus ”Vildhussen” Huss (1755-1797), en omskriven men inte särskilt framgångsrik köpman i den närliggande staden Sundsvall.

Carolas mormor var dotter till en arbetare i Kristinehamn och hennes fars anor finns i ett flertal värmländska socknar. Mormors mor var dock född i Stockholm.

Den relativt stora geografiska spridningen i Carolas antavla gör att ett mycket stort antal svenskar kan påvisa åtminstone något släktskap med denna unika sångerska. Bland dessa finns kanske även du? Ta reda på det själv genom att bli medlem på Släktingar.se.

6 thoughts on “Carola är släkt med Zarah Leander

 1. Jan Grönkvist

  Det var minsann en överraskning som hette duga! Det märkliga är att Zarah även är släkt med Magnus Uggla som i sin tur tolkat Zarahs vän Karl Gerhard i många år. Roligt att hurusom läsa ditt inlägg. Mvh Jan från Zarah Leanders hemstad Karlstad där hon sentomsider fick en staty inne på Wermlands Opera.

  1. Släktingar.se inläggets författare

   Hon var väl förtjänt av den statyn. Jo, det finns många kändissläktskap som kanske inte är så väl kända. Vi på Släktingar.se kommer att fortsätta uppmärksamma en del andra sådan framöver och har även påbörjat en utredning av Magnus Ugglas förfäder som till stor del hittas i svenska adelssläkter.

 2. Daniel Johnsson

  Hej, jag är nyfiken på vem Carolas biologiska farfar var? Det skulle vara intressant och veta om det är någon av de mer kända Vimmerby-släkterna som hon härstammar ifrån.

 3. Ulf Ståhlberg

  Är gåtan äntligen löst om vem som var Carola Häggkvists biologiska farfar? Ja, med intill absolut sanning gränsande visshet – tack vare DNA-analys. Det var alltså i tv-programmet ”Vem tror du att du är”, i Kanal 5, som experten på genetisk släktforskning, Peter Sjölund, avslöjade den eftersökte farfadern. Han hette Ebbe Carl Oskar Lindeberg (1883-1939) och var född i Vankiva socken i Skåne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner