Björn Borg – en av många vallonättlingar

bjorn-borg-1979

Att människor rör sig över gällande nationsgränser är som de flesta vet ingen ny företeelse. Under 1600-talets första hälft hämtade vi i Sverige arbetskraft till den växande järnbruksverksamheten framför allt från Vallonien eller den franskspråkiga södra halvan av Belgien. Bland de många yrkesspecialister som invandrade fanns Björn Borgs förfader Johan eller Jean Drougge som i likhet med många andra valloner kontrakterats av Louis De Geer.

Tennislegenden Björn Borg behöver knappast någon längre introduktion. Han är en av de mest framgångsrika svenska idrottsmännen genom tiderna. Han föddes 1956 i Stockholm men växte upp i Södertälje. Redan som 15-åring deltog han i Davis Cup med det svenska landslaget och inte ens fyllda 18 år tog han sin första Grand Slam-titel 1974 i Franska öppna. Med fem raka Wimbledon-titlar och 109 veckor som världsetta kommer han för alltid att ha en plats i tennishistorien. Sedan dess har han dessutom gjort sig ett namn med sitt eget modevarumärke Björn Borg.

Björn Borgs farfars far (som tog namnet Borg) var polisöverkonstapel i Stockholm som bland annat mottog en medalj av konungen av Italien. Dennes förfäder hittar man till stor del i småsocknarna på Söderslätt utanför Trelleborg såsom Anderslöv, Önnarp och Källstorp. Han härstammar bland annat från soldaterna Rasmus Löfgren och Jöns Brunstedt som levde i Östra Torps respektive Östra Klagstorps socken under 1700-talet och början av 1800-talet.

Björn Borgs farmors förfäder hittar man till hälften i Munkedals-trakten i Bohuslän och till andra hälften utanför Oskarshamn i Småland. Här har släkten till största delen bestått av bofasta bönder som sannolikt brukat gårdar i trakten alltsedan medeltiden vilket är typiskt för gamla kulturbygder i landet.

Farfars mor levde hela sitt liv i Stockholm men bägge föräldrarna kom från Småland, fadern från Stenberga socken i nuvarande Vetlanda kommun och modern från Mörlunda utanför Hultsfred.

I övrigt finner man många av Björn Borgs förfäder i Uppland men en gren går även vidare längre norrut över gränsen till Gästrikland och Hedesunda socken.

Vill du veta mer om Björn Borgs förfäder och ta reda på om du själv är släkt med denne unika idrottslegend? Detta och mycket mer får du som medlem på Släktingar.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner