Annie Lööfs familj vände hem från Kanada

Annie Lööf med mormors farmor Pernilla till höger

Även om det slutgiltiga resultatet inte är fastställt förrän imorgon eller på torsdag så är nu är det svenska valet avklarat för kampanjarbetarnas del och partierna drar sig tillbaka för att antingen förhandla om regeringsmakten eller påbörja analysen om varför valet inte gick som de tänkt sig. Vi håller dock den politiska ångan uppe ett litet tag till här på bloggen och tittar nu lite närmare på Annie Lööfs släkt, en partiledare som nu lett sitt parti i ett drygt årtionde trots sin förhållandevis låga ålder.

Från Maramö ut i världen

Annie Lööf växte upp i en traditionell centerpartistisk familj med lantbruket i blodet. Hon föddes 1983 i byn Maramö strax utanför Värnamo i Småland där släkten bott i flera generationer. Maramö omnämns i skrift första gången år 1426 men platsen har varit bebodd mycket längre än så. Såväl stenålderslämningar som gravar från bronsåldern och järnåldern har påträffats

Annie Lööf gick ut gymnasiet med högsta betyg i samtliga ämnen och utbildade sig till jurist vid universiteten i Lund och Stockholm samtidigt som det politiska engagemanget växte fram. Sommaren 2003 jobbade hon också som barista i London. 2006 blev hon riksdagsledamot och 2011-2014 var hon näringsminister i Reinfeldts Allians-regering. Sedan 2011 är hon också partiledare för Centerpartiet.

Förfäder i snapphane-land

Även om en stor del av Annie Lööfs förfäder har levt och verkat i Värnamo-trakten så kom hennes mormors släkt söderifrån nämligen från Osby och Loshult i nordligaste Skåne där de bott åtminstone så långt tillbaka de kan följas. I detta område härjade snapphanarna under perioderna då spänningarna mellan Danmark och Sverige var som störst. Har du själv släkt i dessa socknar är sannolikheten mycket stor att du är släkt med Annie Lööf på ett eller annat sätt. Här delar hon också förfäder med komikerlegenden Magnus Härenstam.

Brunna kyrkböcker

Om du liksom Annie Lööf har ”oturen” att ha förfäder i Värnamo och Voxtorps socknar så blir släktforskning ganska snart besvärlig. Anledningen är att prästgården brann ner år 1869 när prästens piga enligt uppgift glömde bort spisen där hon stekte fläsk när hon kallades ut för att hjälpa till med en kalvning. Så gott som samtliga kyrkböcker för pastoratets tre församlingar Värnamo, Voxtorp och Tånnö gick förlorade i lågorna med undantag för ett fåtal volymer som kunde räddas. Vi har tidigare berört detta i en artikel här på bloggen:

Släktforska i Tånnö, Värnamo och Voxtorps socknar

Släkten vände hem från Kanada

Annie Lööfs mormor Ulla föddes faktiskt inte i Sverige utan i Ontario i Kanada där hennes föräldrar gifte sig och var bosatta i flera år innan de återvände till hemtrakterna i norra Skåne. Tre av familjens fyra barn föddes också i Kanada där föräldrarna vigdes inom den engelska kyrkan.

Annie Lööfs antavla

Nedan följer de tre första generationerna i Annie Lööfs antavla, hämtade från vår databas på Släktingar.se.

Proband
1 Annie Lööf, född 1983 i Maramö, Värnamo socken, Småland. Jurist, statsråd, partiledare.

Generation I
2 Hans-Göran Johansson, född 1958 i Maramö, Värnamo socken. Polis, politiker. Gift 1981 med
3 Rose-Marie Jönsson, född 1948 i Värnamo. Banktjänsteman.

Generation II
4 Gösta Johansson, född 1931 i Maramö, Värnamo socken, död där 2016. Hemmansägare. Gift 1956 med
5 Lilian Arvidsson, född 1935 i Värnamo. Affärsbiträde.

6 Ingvar Filip Henning Jönsson, född 1925 i Skunkabo, Ed, Voxtorps socken, Småland, död 2008 i Värnamo. Byggnadsingenjör. Gift 1956 med
7 Ulla Olofsson, född 1925 i Ontario, Kanada, död 2016 i Värnamo.

Generation III
8 Manfred Johansson, född 1890 i Maramö, Värnamo socken, död 1983 i Värnamo. Hemmansägare. Gift 1928 med
9 Ines Linnéa Claesson, född 1906 i Kärda socken, Småland, död 1979 i Värnamo.

10 Arvid Johansson, född 1910 i Voxtorps socken, död 1986 i Horda, Rydaholms socken, Småland. Vägarbetare. Gift 1929 med
11 Anna Evelina Elisabet Svensson, född 1908 i Rydaholms socken.

12 Henning Jönsson, född 1895 i Vitasten, Lilla Rona, Voxtorps socken, död 1984 i Värnamo. Hemmansägare. Gift 1924 med
13 Rut Johansson, född 1896 i Bäckanäs, Gällaryds socken, Småland, död 1983 i Värnamo.

14 Ernst Olofsson, född 1899 i Hamrarp, Osby socken, Skåne, död 1987 i Osby. Lantbrukare. Gift 1924 med
15 Helga Nilsson, född 1904 i Svinön, Loshults socken, Skåne, död 1989 i Osby.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner