Vilka var dina äldsta förfäder?

Idag är medellivslängden för såväl män som kvinnor över 80 år i Sverige. Men hur såg det ut förr i tiden? Hur gamla blev dina egna förfäder?

I Sverige har skillnaden mellan män och kvinnors medellivslängd varit ganska stor (6 år år 1980) men den har sedan dess stadigt minskat. Ett undantagsår i utvecklingen var förra året (2020) då medellivslängden på grund av pandemin minskade något för såväl kvinnor som män. Kvinnornas medellivslängd 2020 har minskat med 0,4 år jämfört med 2019. Samtidigt har männens medellivslängd minskat med 0,7 år (Källa: SCB).

Många av er som släktforskar har säkert stött på gamla dödböcker (1600-tal och tidigt 1700-tal) där märkligt många människor har uppnått en näst intill bibliskt hög ålder. Det finns då ingen anledning att tro att dessa siffror är korrekta. Även om medellivslängden var rejält mycket lägre – till stor del på grund av en hög barnadödlighet – så träffar man då och då på enstaka individer även på 1700- och 1800-talen som bevisligen uppnått en ålder över 90 år.

Min äldsta ana

Jag tittade nyligen på statistiken i min egen släkt och noterade då att av de tio äldsta anorna jag registrerat hittills så var hela åtta kvinnor! Rekordet innehas med ganska god marginal (tre år) av min morfars farfars mor som hette Karolina Jönsdotter (1827-1924).

Karolina föddes den 13 september 1827 i byn Stigstorp i Hällestads socken utanför Finspång i det gamla Östergötlands bergslag. Hon gifte sig första gången 23 år gammal med Jan Petter Jansson (1822-1852) som ägde en gård i Karsvik i samma socken. Han avled dock av slag efter ett knappt års äktenskap, endast 30 år gammal. Han var kanske tvärtom den av mina förfäder som avlidit i lägst ålder och då var det enda barnet Axel inte ens en månad gammal.

Det är inte helt osannolikt att Karolina tog makens död hårt för hon gifte inte om sig förrän fyra år senare med bonden Johannes Johansson (1827-1904) på gården Bryttjorp i Stjärnorps socken något längre söderut. I detta äktenskap föddes fem döttrar.

Statistik för mina förfäder från Släktingar.se.

Som änka bodde Karolina därefter hos sina barn på olika gårdar i Stjärnorp innan hon 1921 flyttade in på Stjärnorps församlings ålderdomshem med det vackert klingande namnet Stjärnhem. Hon somnade slutligen in den 17 februari 1924, 96 år gammal.

Jag har endast tagit hänsyn till de förfäder vars ålder har kunnat bekräftas.

Vilka var dina äldsta anor? Berätta gärna i kommentarsfältet lite längre ner.

Märkta på:,

En tanke på “Vilka var dina äldsta förfäder?

  1. Ulrika Willén

    min äldsta släkting är min farfars farfars mor som hette Anna Larsdotter som född i Kärna socken 1788 och avled 101 år gammal år 1889. hon gifte sig två gånger och fick 9 barn. hon bodde sista tiden på ålderdomshem där hon dog utfattig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner