Tre folkkära svenskar

Alice_Babs-1940Det var inte länge sedan Släktingar.se lanserades och nu passar vi också på att lansera vår egen blogg för att berätta lite mer om vad som händer på vår sajt. Som medlem på Släktingar.se får du ta del av allt detta och mycket mer som kommer att publiceras allteftersom. Släktforskning på internet har aldrig varit enklare än nu.

Som en del av er säkert redan känner till så finns det i vår databas information om förfäderna till flera folkkära svenskar och vi vill ta tillfället i akt att berätta lite om tre av dessa.

Astrid Lindgren (1907-2002) behöver egentligen ingen närmare presentation då hennes hyllade barnböcker finns i de flesta hem i vårt avlånga land. Hon föddes på gården Näs utanför Vimmerby i Småland där fadern var lantbrukare. Större delen av hennes förfäder hittar man som bönder på gårdar i norra Kalmar län. Astrid Lindgren påbörjade en karriär som journalist men kunde så småningom leva på sitt författarskap efter succén med ”Pippi Långstrump”.

En annan folkkär svensk som fortfarande finns bland oss är artisten och skådespelaren Rikard Wolff (f 1958). Han skrev för all framtid in sig i det svenska kulturarvet 1992 då han spelade Zac i Colin Nutleys pittoreska landsbygdshyllning ”Änglagård”. Sedan dess har han fortsatt hyllats i media för såväl sina musikaliska verk som andra skådespelarinsatser. Rikard Wolff har en spännande släkt där faderns förfäder går att spåra tillbaka till ryska Polen medan moderns släkt varit verksam i Stockholm, Uppland, Södermanland, Östergötland och Småland. Bland anorna utmärker sig kanske lite extra den kände naturforskaren och professorn i Uppsala Olof Rudbeck den äldre (1630-1702).

Alice Babs är en annan folkkär svensk artist som kanske inte alla yngre känner till så väl. Hon avled tidigare i år efter en tids sjukdom, 90 år gammal. Uppväxt i Västervik på den småländska kusten kom hon tidigt till Stockholm för att satsa på en musikalisk karriär. Det verkligen genomslaget kom 1940 när hon spelade swingsångerska i den legendariska filmen ”Swing it, magistern!”. 1958 var hon också den förste att representera Sverige i det då nystartade Eurovision Song Contest där hon slutade på fjärde plats. Hennes förfäder är spridda över Östergötland, Småland, Skåne och Blekinge. Alice Babs är en vallonättling och härstammar från den vallonska smedsläkten Cochois.

Vill du veta om du är släkt med dessa eller några andra kändisar? Bli då medlem på Släktingar.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner