Snart dags för Släktforskardagarna i Östersund!

Gamla Östersund – en vacker stad med mycket historia

Efter flera år i Västsverige (Borås, Skövde och Göteborg) så är det nu dags för Släktforskardagarna att resa vidare norrut. I år är det Östersund och Jämtlands Lokalhistoriker och Släktforskare som står värd för det årliga evenemanget. Den 26-27 augusti 2023 gör vi på Släktingar också vår debut vilket vi är väldigt glada för. Kom gärna förbi och säg hej till oss om du själv är på plats.

Anrik arrangör

Årets arrangör är som sagt var Jämtlands Lokalhistoriker och Släktforskare med stöd av riksförbundet. Det är en förening med gamla anor som bildades redan år 1945 och är därmed en av de äldsta i Sverige. Antalet medlemmar är idag nästan 300 som finns geografiskt spridda över hela landet. Föreningens namn var fram till år 2005 Föreningen Jämtlands Läns Släktforskare.

Lästips: Svenska släktforskningsföreningar

Intressanta föredrag

Under de två dagarna hålls som vanligt ett stort antal föreläsningar. Här vill vi passa lyfta fram några sådana av större allmänintresse. Arkivarien Claes Westling berättar om den stora majoritet av historiska arkivhandlingar som ännu inte digitaliserats och används allt mindre i forskningen. Lena Norberg från Lantmäteriet håller ett föredrag om historiska kartor.

Naturligtvis finns också den svenska släktforskningens rockstjärna Peter Sjölund på plats och berättar om hur man kan göra en djupdykning i släktens gener. Ett annat välkänt namn från TV är Christopher O´Regan som bjuder på engagerande historier från svunna tider.

Flera andra talare har ett mer lokalhistoriskt fokus i sina teman. Alla föredrag är gratis för besökare men om man vill vara säker på att få plats så går de att förboka för endast 20 kronor.

Många utställare

Förutom vi på Släktingar så kommer ett 40-tal andra utställare att finnas på plats i Östersund. Arkiv Digital är som sig bör återigen huvudsponsor av evenemanget. Andra välkända namn är Ancestry, Family Search, Family Tree DNA, DIS, Genealogiska föreningen, Kungliga biblioteket, Riksarkivet och Sveriges Släktforskarförbund. Hela listan på utställare hittar du här.

Allt om Släktforskardagarna i Östersund 2023 hittar du på evenemangets egen hemsida:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner