Svenska släktforskningsföreningar

Roligare än så här är väl dagens föreningar? Foto: Paul Sandberg, Upplandsmuseet

I likhet med många andra föreningar i Sverige så har släktforskningsföreningarna tappat medlemmar på senare år när allt fler gått över till Facebook och en digital tillvaro. Därför tänkte vi nu passa på att göra lite reklam för dessa verksamheter som inte bara kan vara till stor nytta för nybörjare utan också erbjuder en trevlig gemenskap bortom skärmens sken.

Sveriges Släktforskarförbund

Det är naturligt att börja med Sveriges Släktforskarförbund även om det inte är en förening som sådan. Det är en organisation som syftar till att hålla samman den svenska släktforskningsrörelsen. Förbundet driver bland annat den innehållsrika webbplatsen Rötter med Anbytarforum, Porträttfynd och många andra användbara tjänster som är helt gratis att använda sig utav. De anordnar även en mässa varje år, ger ut en årsbok om släktforskning och säljer litteratur. Andra välkända produkter från förbundet är Sveriges dödbok och Sveriges befolkning.

Idag består Sveriges Släktforskarförbund av 162 medlemsföreningar.

Rikstäckande föreningar

Den största och mest välkända av de rikstäckande föreningarna är DIS. Det är en förkortning som står för ”Föreningen för Datorhjälp I Släktforskningen”. Föreningen har funnits sedan 1980 och står bakom det populära släktforskningsprogrammet Disgen (läs gärna vår artikel om släktforskningsprogram här. De har även en gemensam medlemsdatabas kallad Disbyt där medlemmar kan ladda upp sin släktforskning och söka efter sina släktingar. Fyra gånger om året publicerar föreningen tidningen Diskulogen som är Sveriges största släktforskartidning. DIS är uppdelat i åtta regionala föreningar.

Läs mer: Vad är DIS, Disbyt och Disgen

Betydligt äldre än DIS är Genealogiska Föreningen, ofta förkortad GF. Denna förening bildades så tidigt som 1933 och ger sedan 1950 ut tidskriften Släkt och hävd. Sedan 2016 publiceras därtill Svensk genealogisk tidskrift och från 2022 den helt digitala tidskriften Släkthistoriska studier med öppen tillgång. Genealogiska Föreningen har idag omkring 2000 medlemmar och har en imponerande samling genealogiskt material i Släktforskarnas Arkiv och Bibliotek.

Genealogiska Föreningens hemsida

Det finns också några ytterligare rikstäckande föreningar för specialområden:

Judiska släktforskningsföreningen i Sverige
Föreningen för Smedsläktforskning
Föreningen G-gruppen
Sällskapet Vallonättlingar

Lokala släktforskningsföreningar

De allra flesta föreningar för släktforskare har trots allt fortfarande en viss lokal förankring precis som föreningar i stort. Här nedan listar vi några av de större och mer välkända av dessa, sorterade efter landskap (förutom Stockholm). Det finns också en lång rad hembygdsföreningar runt om i landet men dessa tar vi inte upp inom ramen för denna artikel. Saknar du din förening här? Skriva då gärna en rad så lägger vi till er i listan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *