Valloner och franska krigsfångar i Amanda Ilestedts idrottssläkt
Sölvesborgs-bördiga Amanda Ilestedt och övriga i damlandslaget är nu äntligen klara för slutspelet i fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland där vi kommer att möta USA som ett första hinder på vägen mot en önskad finalplats. Vi passar nu därför på att gräva oss tillbaka i tiden i hennes släkt där vi hittar allt från valloner till snapphanar och franska krigsfångar.
Många idrottsprofiler i familjen
Amanda Ilestedt är faktiskt långt ifrån den enda framstående idrottsprofilen i släkten. Hennes kusin Oliver Ekman Larsson är NHL-proffs i Vancouver Canucks och har vunnit två VM-guld med Tre Kronor. Hennes farfar bror var hockeylegenden och mångsysslaren Sven Tumba (1931-2011). Som om inte detta räcker så var hennes morfars faster Lilly Pettersson (1907-1990) mor till de unika cykelbröderna Fåglum. Hennes morfar Kenneth Ekman spelade också hockey med svenska landslaget i OS 1972 där vi slutade precis utanför pallen.
Snapphanar i släkten
På sin mors sida har Amanda Ilestedt djupa rötter i de småländska skogarna, inte minst i Slätthögs socken (nu en del av Alvesta kommun) där åtskilliga förfäder varit bönder så långt tillbaka släktforskningens källor tillåter oss att färdas i tiden. Här leder en gren vidare in i Skåne och de forna gränstrakterna mot Danmark där ständiga motsättningar drabbade lokalbefolkningen under 1600-talet. Hennes förfader Per Persson i Hönjarum i Osby socken var verksam som så kallad snapphane i det skånska kriget på 1670-talet tillsammans med sin son med samma namn. De omnämns bland annat i rannsakningen kring den så kallade Loshultskuppen.
Läs mer: En hel socken brändes ner i kampen mot Danmark
Soldater och franska krigsfångar
Amanda Ilestedt har precis som hundratusentals andra svenskar en rad mer eller mindre typiska soldatnamn i släkten. Här hittar vi namn som Björk, Kling, Hjort, Vänn och Jute. Många av oss har dessutom släktingar som stred ute i Europa för Sverige under de så kallade Napoleonkrigen vid 1800-talets början. I dessa olyckliga drabbningar avled inte mindre än två av Amandas egna förfäder. I november 1807 avled den östgötske livgrenadjären Anders Björk i fransk fångenskap och lämnade flera små barn utan far. Samma öde drabbade kollegan Johan Jute från Horns socken i södra Östergötland. I Stralsund vid den nordtyska kusten avled hennes anfader Peter Johan Hjort från Nydala socken i Småland men innan dess hann han belönas med medalj för trogen tjänstgöring.
Vallonättling
En av de vanligaste frågorna i släktforskningsdiskussioner på nätet är huruvida personer kan tänkas härstamma från valloner för att man hört sådana rykten i släkten. I regel går inte detta att avgöra utan man måste forska sig bakåt i tiden generation för generation innan man kan ge besked. Amanda Ilestedts antavla är ett typexempel. Hon är en vallonättling men det är först i trettonde (!) generationen som vi hittar ett vallonskt släktnamn i form av gjutaren Antonius Melot (död 1638). Han var en av flera hundra yrkesskickliga valloner som rekryterades till Sverige under 1600-talets första årtionden för att arbetade i den snabbt expanderande bruksnäringen. Här hamnade han i den östgötska bergslagen med Finspångs bruk i centrum.
Fler invandrare
Även om vi får gå flera hundra år tillbaka i tiden för att hitta en vallon i släkten så har Amanda Ilestedt flera invandrade släktingar betydligt närmare i tiden. Hennes farmors mor var dansk och hennes farfars morfar Heinrich Christian Kruse (1876-1927) var en tysk (eller preussisk) barberare som bodde i Göteborg några år vid 1900-talets början innan han återvände med familjen till sitt gamla hemland. Hans två döttrar kom senare tillbaka till Sverige i vuxen ålder.
Många barn i den bohuslänska släkten och ett ovanligt namn i Blekinge
Amanda Ilestedts farfars far Torsten Johansson (1902-1969) kom från Bohuslän och gården Nordby i Kville socken. Han växte upp i en mycket stor familj med hela 14 syskon varav alla utom 3 överlevde till vuxen ålder. På sin fars sida har hon också en gren som leder vidare till Blekinge. Här hittar vi något längre tillbaka i tiden ett namn som sticker ut rejält. I byn Sörby – numera en del av tätorten Ronneby – så levde nämligen hennes förfader Vinnan Jonsson (1784-1832). Detta mycket säregna namn var så vitt vi känner till unikt för Blekinge och hade tidigare burits av dennes farmors far Vinnan Månsson (ca 1693-1772) i Emmahult i Nättraby socken. Har du träffat på namnet någon annanstans i Sverige så får du mer än gärna höra av dig till oss.
Amanda Ilestedts antavla
Nedan följer de tre första generationerna i Amanda Ilestedts antavla.
Proband
1 Amanda Ilestedt, född 1993 i Sölvesborg. Fotbollsspelare.
Generation I
2 Fredrick Ilestedt, född 1967 i Sölvesborg. Gift med
3 Madeléne Ekman, född 1966 i Annerstads socken, Småland.
Generation II
4 Nils Ilestedt, född 1933 i Stockholm, död 2007 i Sölvesborg. Arkitekt. Gift 1963 med
5 Marianne Olsson, född 1931 i Växjö.
6 Kenneth Ekman, född 1945 i Ljungby. Måleriarbetare. Gift 1965 med
7 Märy Inga-Lill Karlsson, född 1945 i Växjö.
Generation III
8 Torsten Johansson, född 1902 i Nordby, Kville socken, Bohuslän, död 1969 i Sölvesborg. Byggnadsingenjör. Gift 1931 med
9 Greta Kruse, född 1904 i Göteborg, död 1996 i Stockholm.
10 Rudolf Olsson, född 1899 i Västervik. Specerihandlare. Gift 1929 med
11 Elin Nielsen, född 1907 i Köpenhamn, Danmark.
12 Ragnar Ekman, född 1903 i Annelund, Hovs socken, Västergötland, död 1985 i Ljungby. Gjuterimästare. Gift 1933 med
13 Astrid Linnéa Johansson, född 1909 i Fridalund, Bjällernäs, Almundsryds socken, Småland.
14 Karl Oskar Justus Karlsson, född 1904 i Ohs bruk, Gällaryds socken, Småland, död 1984 i Boaryd, Ryssby socken (Ljungby kommun), Småland. Hemmansägare. Gift 1927 med
15 Rut Elna Ingeborg Nilsson, född 1901 i Hässleberg, Slätthögs socken, Småland, död 2001.
- Den våldsamma prästgårdsbranden i Sveg 1870
- Snart dags för Släktforskardagarna i Östersund!
Pingback: Vicepresidentkandidaten Tim Walz svenska rötter - Släktingar-bloggen