Smedsläkten Qvarfordt

Finspångs bruk på 1800-talet

Finspångs bruk på 1800-talet

Smedsläkten Qvarfordt har funnits i Sverige sedan 1600-talets början och det finns idag åtskilliga ättlingar till denna i landet. En hel del teorier och felaktiga uppgifter om släkten har spridits både i tryckt och digital form genom åren och vi tänkte därför att det vore en god idé att försöka reda ut vad som faktiskt är känt om släktens äldre historia.

De flesta släkter som rekryterades till den svenska bruksnäringen under 1600-talets första hälft kom från Vallonien, den fransktalande södra delen av dagens Belgien men släkten Qvarfordt hör till undantagen och tycks inte vara av vallonskt ursprung. Det mest sannolika är att denna släkt istället invandrade från Tyskland, dels på grund av namnskicket i släkten och dels på grund av att de första generationerna stod mycket nära smedsläkten Köhler som har ett betydligt säkrare tyskt ursprung. Att tala samma språk, arbeta inom samma yrken och ha samma religiös trosuppfattning var ofta förutsättningar för gemenskap i det nya landet, precis som det är idag för många migranter.

En teori som förts fram är att släktnamnet är taget från staden Querfurt i Sachsen men det finns inga belägg för detta annat än namnlikheten.

Vad som däremot är helt säkert är att den äldsta kända stamfadern för den svenska släktgrenen är en Anders Qvarfordt som omnämns första gången år 1627 då han arbetar vid Finspångs bruk i Risinge socken i norra Östergötland och får betalt av brukspatronen och affärsmannen Louis de Geer. Han tycks då vara någon typ av arbetsledare/förman för de vallonska bruksarbetarna.

Anders är sannolikt nära släkt till smältarna Anders Querfod och Mikkel Querfod som omnämns vid Baerums verk i Norge då detta grundas år 1610. Namnen är mycket intressanta då Mickel är namnet på ett av Anders Qvarfordts barn i Sverige. Möjligen är Anders i Sverige son till en av dessa (bröder?) Querfods i Norge.

Genom en domboksnotis så kan inte mindre än nio vuxna barn till Anders Qvarford säkras men vem eller vilka som var mödrar till dessa är okänt.

Sönerna Mickel, Christian, Jöns, Bengt och Johan Andersson Qvarfordt var alla åtminstone under en period verksamma vid Skärblacka bruk i Kullerstads socken i Östergötland. Detta bruk finns inte kvar idag men i likhet med många andra järnbruk så omvandlades verksamheten vid Skärblacka under 1800-talets senare hälft till ett pappersbruk vilket finns kvar än idag. En son Anders är känd endast till namnet men var han levde är okänt.

Anders Qvarfordt hade förutom de sex sönerna även tre döttrar varav Anna och Brita är kända till namnet. Brita levde 1695 i Kristbergs socken som änka efter en hammarsmed och dottern Anna (ca 1640-1712) var gift med hammarsmedsmästaren Hans Valentinsson Köhler (1633-1710) vid Borggårds och Sonstorps bruk i Hällestads socken. Från detta par härstammar många bärare av namnet Köhler.

Det för 1600-talets svenskar ganska intetsägande namnet Qvarfordt har stavats på många olika sätt genom åren. Av de ättlingar till smedsläkten som bär namnet idag så stavar ungefär hälften namnet på just detta vis vilket också är anledningen till att vi valt detta för artikeln. Andra varianter som förekommer i olika hög utsträckning i arkivmaterialet är Cvarfordh, Kvarfordh, Kvarfordt, Kavarforth, Quarford, Quarfot, Quarfordt, Qvarfordt, Qvarfors, Qvarfort, Qvarforth, Qvarfot, Qvarfoth, Qvarfott, Qwarfordt, Qwarfort och Querfod om man förutsätter att den norska källan handlar om samma släkt.

Till de mer välkända ättlingarna till smedsläkten Qvarfordt finns bland andra komikern Magnus Betnér och den före detta norska statsministern Gro Harlem Brundtland.

Flera av våra medlemmar har också visat sig härstamma från släkten Qvarfordt. Vill du veta mer om smedsläkten Qvarfordt eller någon annan släkt i Sverige? Då är du varmt välkommen som medlem hos oss på Släktingar.se.

2 thoughts on “Smedsläkten Qvarfordt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner