Släkten Klow i Veberöd

Om man har förfäder i Veberöd ett par mil utanför studentmetropolen Lund i Skåne så är chansen stor att man härstammar från den dansk-tyska släkten Klow (även stavad Kloo, Clow, Clo osv.). Vi tänkte därför passa på att berätta lite om denna släkt.

Veberöd är namnet på kyrkbyn i Veberöds socken. Byn är mycket gammal och bestod redan på 1700-talet av hela 25 gårdar. Många av gårdarna i byn med omnejd har allteftersom kommit att brukas och ägas av Klow-ättlingar.

Släkten Klow kom till Sverige vid mitten av 1600-talet då Köpenhamns-studenten Carsten Klow blev garnisonspastor i Malmö för att sedan bli kyrkoherde i Röddinge pastorat 1667. Carsten uppges ha varit född i Tønder som idag ligger i sydligaste Danmark men då tillhörde Holstein. Det är en liten stad med ca 8000 invånare men den har trots detta en lång historia och fick sina stadsrättigheter redan på 1200-talet.

Till Veberöd kom släkten med Carstens son Kristoffer Klow vilken var skogvaktare och från 1695 hejderidare i Malmöhus län. Han bodde en tid i Dalby socken innan han under 1700-talets första årtionde flyttade till hemmanet nr 17 i Veberöds by. Alltsedan dess har ett stort antal Klow-ättlingar varit bosatta i Veberöd även om männen snart lämnade släktnamnet bakom sig för att endast bruka patronymikon.

Kristoffers bror Johan valde den militära banan. Efter att ha börjat som volontär gjorde han som många andra vid denna tiden snabbt karriär i den krigsdecimerade armén och slutade som major vid det halländska infanteriregementet 1712. Han adlades 1719 med namnet Kloo men avled barnlös i Prag år 1738 varför ätten blev mycket kortlivad. Elgenstierna uppger i standardverket Svenska adelns ättartavlor felaktigt att Johan Kloo skulle vara son till amiralitetslöjtnanten Börje Kloo i Karlskrona.

Ytterligare en Klow-ättling valde att viga sitt liv åt Gud nämligen en annan Kristoffer Klow (1772-1823) vilken blev student i Lund 1791 och slutligen kyrkoherde i Landskrona 1813. Kristoffer och Mattias är för övrigt två namn som följer med i släkten generation efter generation. Av allt att döma så var Mattias även namnet på fadern till den äldsta kända stamfadern för släkten. Prästen Carsten Klow torde nämligen vara identisk med den student Carstanus Matthiee som skrevs in vid Köpenhamn den 25 maj 1646.

Att släkten Klow har haft stor betydelse för Veberöd blir än mer tydligt om man tittar på gatunamnen. I Veberöds tätort finns idag nämligen både Klows väg och Klovgatan.

Vill du veta mer om släkten Klow eller din egen släkt i Skåne? Då är du varmt välkommen att bli medlem hos oss på Släktingar.se.

2 thoughts on “Släkten Klow i Veberöd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner