Professorn Agnes Wolds släkt

Agnes Wold med mormor

Astrid Wold (Foto: Astrid Eriksson Tropp/Wikipedia) med mormor Maria Elisabet till höger

I vår artikelserie där vi uppmärksammar några av de många svenskar vars yrkesliv har haft en positiv inverkan på människors liv och hälsa så går vi nu vidare med läkaren Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Agnes fädernesläkt är ursprungligen från Norge. Hennes farföräldrar flyttade 1912 med sina barn till Sverige och blev svenska medborgare. Hennes farfar Edvard Wold drev en mindre päls- och skinnrörelse i Lidköping. Vi har dock koncentrerat oss helt på den svenska delen av hennes släkt.

Agnes föddes in i en akademikerfamilj och att det blev en akademisk karriär även för henne själv var nog ingen slump. Bägge hennes föräldrar var matematiker och fadern Herman Wold (1908-1992) var även han professor i statistik vid universiteten i Uppsala och Göteborg. Modern Anna-Lisa var dotter till Svante Arrhenius (1859-1927) som blev den förste svenske nobelpristagaren när han tilldelades Nobelpriset i kemi 1903. Namnet Svante har förts vidare i släkten till Agnes bror Svante Wold, nu professor emeritus i kemometri vid Umeå universitet.

Till en början studerade Agnes Wold kemi och biologi vid universitetet men så småningom insåg hon att medicinska studier passade henne bättre. Som läkare disputerade hon 1989 vid Göteborgs universitet. Hon är specialiserad på tarmens normala bakterieflora och dess interaktion med immunsystemet med särskilt inriktning mot allergier och inflammatorisk tarmsjukdom.

Wold har länge varit engagerad i samhällsdebatten och har bland annat kritiserat Socialstyrelsens rekommendationer om att städning skyddar oss mot smitta. Hon menar att vi har en överdriven bacillskräck i Sverige och att smuts varken gör oss sjukare eller mer allergiska. Den mest allergiskyddade miljön för barn har enligt Wold tvärtom visat sig vara familjejordbruk med djurhållning. Orsakerna till detta är däremot oklara.

Agnes Wold har varit värd för såväl Sommar i P1 (11/8 2014) som Vinter i P1 (30/12 2014), båda på Sveriges Radio. 2006 utsågs Agnes Wold till hedersdoktor vid Chalmers tekniska högskola. 2016 utsågs hon till Årets kvinna av tidningen Expressen med följande motivering:

”I en medievärld som premierar åsikter och bildsköna brudar, slog hon sig in i toppen och gjorde slarvsylta av myter om städning, amning och klimakteriet. På kort tid har professor Agnes Wold gått från stridbar förebild i den gubbiga universitetsvärlden, till att också bli hela Sveriges kärring mot strömmen. Nu tar hon sin rättmätiga plats som upplysningskvinna, rustad med forskning, förnuft och sarkastisk humor. Hon stärker och befriar, med kunskap och formuleringsglädje. Vårt behov av Wold är stort, mycket stort.”.

I samband med den infekterade mediala debatten om svenska politikers och myndigheters hanterande av coronavirus-utbrottet i februari/mars 2020 så har hon lovordat och försvarat statsepidemiologen Anders Tegnell och Folkhälsomyndighetens insatser vilka hon menar har varit väl avvägda och legat rätt i tid.

Agnes Wolds mormor var prästdotter från Bjursås i Dalarna. Bägge föräldrarna har djupa rötter bland bergsmännen i Västmanland och Dalarna där släkten i några fall kan följas till 1400-talet.

Nedan följer de tre första generationerna i Agnes Wolds antavla – med undantag för den norska delen som utelämnats – som vanligt hämtade från vår omfattande medlemsdatabas på Släktingar.se där du som redan är medlem som vanligt kan hitta ytterligare information.

Proband

1 AGNES Ester Solveig Wold, född 1955 i Uppsala. Läkare, professor.

Generation I

2 HERMAN Ole Andreas Wold, född 1908 i Skien, Norge, död 1992 i Uppsala. Professor, statistiker. Gift 1940 med
3 Anna-Lisa Arrhenius, född 1914 i Stockholm, död 1994 i Uppsala. Lektor, matematiker.

Generation II

4 EDVARD Martinius Wold, född 1862 Borge, Nordland, Norge, död 1953 i Lidköping. Handlande, agent. Gift 1890 med
5 Betsy Olava Nikolaisen, född 1866 i Tune, Østfold, Norge, död 1932 i Lidköping.

6 SVANTE August Arrhenius, född 1859 i Vik, Balingsta socken, Uppland, död 1927 i Stockholm. Kemist, professor. Nobelpristagare i kemi 1903. Gift 2:o 1905 med
7 Maria Elisabet Johansson, född 1871 i Prästgården, Hällefors socken, Västmanland, död 1957 i Uppsala.

Generation III

12 Svante Gustav Arrhenius, född 1813 i Klövdala, Järeda socken, Småland, död 1885 i Uppsala. Akademifogde. Gift med
13 Karolina Kristina Thunberg, född 1820 i Klövdala, Järeda socken, död 1906 i Uppsala.

14 Per Erik Johansson, född 1826 i Fläckebo socken, Västmanland, död 1901 i Prästgården, Bjursås socken, Dalarna. Kyrkoherde. Gift 1861 med
15 Sofia Lovisa Hedvall, född 1836 i Sala, död 1918 i Lerdal, Rättviks socken, Dalarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner