Mormors mormors mormors mormors….

Idag tänkte vi passa på att uppmärksamma Mors dag på ett lite annorlunda vis. Det raka mödernet är något mycket speciellt inom släktforskningen. Dels så det är det för de flesta av oss den enda släktlinjen där man kan vara 100% säker på att man följt sina biologiska förfäder. Dels är det också den linjen där man kan spåra sitt mtDNA om man beställer ett DNA-test.

Detta blir ett blogginlägg av det mer personliga slaget. På Mors dag tänker jag alltid lite extra på min mormor Gunborg som gick bort för tre år sedan i höst, 93 år gammal trots en omfattande hjärtoperation långt tidigare. Att hon levde på övertid berodde nog till stor del på att hon längtade efter att få träffa sitt första barnbarns barn. Jag har henne att tacka för mycket i mitt liv, inte minst då hon var hemma med mig en hel del när jag var liten och mina föräldrar bägge arbetade. Mitt tidiga intresse för släktforskning tror jag beror mycket på henne.

Jag tänkte därför passa på att uppmärksamma mitt raka möderne i detta blogginlägg vilket går från min gamla hemstad Linköping till Sunnerbo härad utanför Växjö i Småland enligt nedan:

Proband (min mormor)
1 GUNBORG Teresia Methander, född 1924 i Handelsboden, Skälvs Mellangård, Rystads socken, Östergötland, död 2017 i Linköping. Sekreterare.

Generation I
3 Ida Amalia OTTILIA Svensson, född 1894 i Bagarekulla, Västra Hargs socken, Östergötland, död 1961 i Linköping.

Generation II
7 IDA Gustava Månsson, född 1862 i Kållaköp, Göteryds socken, Småland, död 1944 i Bagarekulla, Västra Hargs socken.

Generation III
15 Johanna Johannesdotter, född 1829 i Olofstorp, Fagerhult, Göteryds socken, död 1914 i Göteryds socken (skriven i Hökhult, Hinneryds socken).

Generation IV
31 Maria Helena Jönsdotter, född 1805 i Lilla Askenäs, Göteryds socken, död 1852 i Lägersholmt, Bårshult Södergård, Göteryds socken.

Generation V
63 Margareta Larsdotter, född 1771 i Sjuhult Storgård, Göteryds socken, död 1839 i Hultatorp, Askenäs, Göteryds socken.

Generation VI
127 Sissa Nilsdotter, född 1741 i Sjuhult Storgård, Göteryds socken, död där 1780.

Varifrån kommer ditt raka möderne? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan.

5 thoughts on “Mormors mormors mormors mormors….

 1. Britt Lind

  De uppgifter jag hittat om mitt raka möderne tar slut med en kvinna som uppges vara född 1757 i Filipstad, vilket tyvärr inte tycks stämma. Jag har letat hennes ursprung i mer än 30 år men hon har lyckats sopa igen spåren efter sitt ursprung mycket bra. Jag skulle så gärna vilja hitta hennes anor, kanske därför att jag hade nära kontakt med min mormor (liksom du hade till din mormor), hennes barnbarns barnbarn, född i Grödinge (AB) 1890.

 2. Yvonne A

  Min raka moderslinje går till östra Finland. Min mamma kom från södra Finland söder om Åbo. Min mormor kom från östra Finland och hennes mamma osv, öster om Kuopio. Det finns ett släktträd som mina östfinska släktingar gjort. Min tidigaste kvinnliga ana föddes i östra Finland på 1750-talet.

 3. Urban Blomstedt

  Hej! Jag hamnar hos Karin född 1686 i Fallet Hällestad. (7.e gammalmorförälder) Min mormorsmormorsmor är Maria Kristina Persdotter född 1820 i Åsebro.

 4. Urban Johansson

  Hur hittar jag mormor och morfars födelse datum och dödsdatum.
  Mormors förnamn Kristina gift Larsson, vad var hennes namn som ogift?
  Morfar Martin Larsson. Morfar uppväxt i Lima mormor uppväxt i Malungsfors. Mormor föddes 1884 ✝️ 1983 morfar ⭐️1890 ✝️ 1960

  1. Vincent Eldefors inläggets författare

   Hej Urban! Din morfar MARTIN Helmer Larsson föddes 29/7 1890 i Lima. Din mormor Kristina (ogift Jonsson) föddes 24/9 1884 i Malung. Här hittar du födelsenotiserna hos Riksarkivet:

   https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/00045725_00063
   https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/00000200_00123

   Därifrån kan du forska vidare på egen hand. Om du vill ha hjälp av oss på Släktingar så erbjuder vi också kompletta släktutredningar.

   Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner