Julvärden David Batras skånska förfäder

David Batra – årets julvärd i SVT 2023

Sedan TV-legenden Arne Weise försvann från rutan så har det ärofulla uppdraget som julvärd i SVT gått till nya presentatörer varje år. För någon dag sedan meddelandes att årets julvärd blir ingen mindre än komikern David Batra. Han är en av en lång rad populära humorister som tagit avstamp från studentlivet vid Lunds universitet. Det stora genombrottet kom också genom SVT och sketchserien Kvarteret Skatan där han bland annat samarbetade med Johan Glans, ett samarbete han skulle återkomma till många gånger. Nu tittar vi på Släktingar också lite närmare på hans rötter på sydliga breddgrader i vårt avlånga land.

Hälften Indien, hälften Skåne

David Batra växte upp i det svenska studentlivets huvudstad Lund. Fadern Satish kom ursprungligen från Punjab i Indien, en delstat i norra delen av landet nära gränsen till Pakistan där sikhismen har sitt ursprung. Via studier och arbete hamnade han så småningom i Sverige där han på 1980-talet blev professor i obstetrik och gynekologi vid Lunds universitet. Modern Marianne kom från Malmö och har idel skånska rötter så långt vi följt dem.

Många hantverkare i släkten

I de första generationerna i Skåne träffar vi på många hantverkare i släkten. Davids mormors far arbetade som tapetserare och dennes far som tegelmästare. Någon generation tidigare finner vi även skomakare. Någon enstaka soldat dyker också upp i antavlan. Går vi ytterligare några generationer tillbaka så är dock större delen av förfäderna verksamma inom jordbruket i likhet med resten av Sveriges befolkning. Bland de tidigaste förfäderna där kan nämnas bonden Eskil Bengtsson som brukade en gård i Södra Rörums by och socken strax norr om Hörby från slutet av 1600-talet.

von Wowern – europeisk uradel eller önsketänkande?

På sin mors sida härstammar David Batra från en släkt vid namn von Wowern vars påstådda ursprung varit uppe för diskussion bland släktforskare. Enligt en numera vitt spridd släkttradition ska släkten vara en av Europas äldsta släkter med ett ursprung i byn Wouw i Nederländerna där en Gilles von Wouwern skulle vara född omkring år 1090. Därefter finns representanter av släkten i dagens Belgien och Spanien innan en Sebastian von Wowern (ca 1564-1615) kom till Skåne via Tyskland vid 1500-talets slut. Problemet är bara att inga som helst bevis har kunnat levereras för släktskapet mellan dessa individer. Vi på Släktingar har därför valt att inte göra någon koppling till de påstådda äldre släktleden eftersom vi har ett vetenskapligt förhållningssätt till vår släktforskning. Fakta måste kunna beläggas innan det kan betraktas som just fakta.

Vi på Släktingar är övertygade om att David Batra kommer göra ett utmärkt jobb i TV-rutan och gratulerar honom till det fina uppdraget!

David Batras antavla

Nedan följer de första generationerna i den del av David Batras antavla som håller sig till Sverige.

Proband
1 David Batra, född 1972 i Lund. Komiker.

Generation I
2 Satish Batra, född 1937 i Multan, Punjab, Indien. Professor. Gift 1972 med
3 Marianne Hägg, född 1938 i Malmö. Speciallärare.

Generation II
7 Elna Ingrid Maria Malmqvist, född 1913 i Malmö, död där 1997. Affärsföreståndare.

Generation III
14 Nils Albert Malmqvist, född 1880 i Trollenäs, Trollenäs socken, Skåne, död 1918 i Malmö. Tapetserare. Gift 1908 med
15 Anna Åkesson, född 1880 i Övrabyborg, Övraby socken, Skåne, död 1950 i Malmö.

Generation IV
28 Per Malmqvist, född 1849 i Stävie, Stävie socken, Skåne, död 1931 i Trollenäs, Trollenäs socken. Tegelmästare. Gift 1879 med
29 Elna Maria Andersson, född 1852 i Trollenäs, Trollenäs socken, död där 1888.

30 Åke Andersson, född 1843 i Övrabyborg, Övraby socken, död där 1923. Statdräng. Gift 1869 med
31 Elna Sjöström, född 1848 i Valleberga, Valleberga socken, Skåne, död 1927 i Övrabyborg, Övraby socken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner