Fem drunknade på Flåsjön i Jämtland

Alanäs och Flåsjön

Alanäs och Flåsjön. Foto: Jan Norrman/Riksantikvarieämbetet

Vi brukar av naturliga skäl för det mesta befinna oss något hundratal år tillbaka i tiden på denna blogg men denna gång tänkte vi ta tillfället i akt att uppmärksamma en tragisk händelse som utspelade sig i Jämtland för ”bara” 55 år sedan, närmare bestämt på Flåsjön nära Alanäs.

Exakt vad som hände denna dag är oklart då vittnen till händelseförloppet saknades. Vad man däremot vet är att på onsdagsmorgonen den 9 september 1964 hade virkesmätaren Ivar Isaksson (64 år gammal), hans fru Hulda (61), fru Bojan Ahlqvist (50), hennes son Ove (21) samt fru Anna Ahlqvist (67) gett sig ut tillsammans i en eka med utombordsmotor från Alanäs där samtliga var boende. De begav sig mot Haraholmen i Flåsjön (ungefär en kilometer ut från fastlandet) där de skulle plocka bär.

Bärplockarna hade berättat att de tänkte vara kvar på Haraholmen till eftermiddagen men skulle vara hemma senast klockan 17. Ingen av de fem var simkunniga och av allt att döma hade något hänt med båten på vägen tillbaka då det blåste upp en kraftig vind ute på sjön.

När Bojan Ahlqvists man, åkeriägaren Karl Ture Ahlqvist (1904-1989), kom hem från arbetet vid 17-tiden tog han bilen till fastlandet närmast Haraholmen för att varna de fem för den svåra väderleken och försöka få dem att ta en säkrare väg tillbaka. Efter två timmars väntan så blev han orolig och tog kontakt med andra boende i närheten varefter man påbörjade en sökning på Flåsjön och längs med stränderna.

Allteftersom man hittade bärkontar och delar av båten så stod det snart klart att en av de svåraste båtolyckorna någonsin i Jämtland hade inträffat. Samtliga fem hade drunknat.

Vill du veta mer om din egen släkt i Jämtland? Då är du varmt välkommen som medlem hos oss på Släktingar.se.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner