Emy Storm – Emils mamma

emy-storm

Igår avled skådespelerskan Emy Storm som för de flesta svenskar är mest känd för sin gestaltning av Emils mor Alma i filmerna om Astrid Lindgrens skapelse Emil i Lönneberga vilka producerades i början av 70-talet. Hon lämnar dock en betydligt bredare och imponerande skådespelarkarriär bakom sig och var bland annat verksam vid Malmö Stadsteater i drygt 20 års tid. Hon blev 89 år gammal.

Emy Storm föddes 1925 i Alfta socken i Hälsingland där hon växte upp i ett litet rött hus nära skolan i södra kyrkbyn. Hon var yngst i en familj med fyra barn. Fadern Jonas Storm var skogsarbetare i likhet med flera andra nära släktingar. Hennes släkt är rotad i Alfta socken och kyrkby sedan många generationer tillbaka där de livnärt sig som torpare, soldater, arbetare, vallvaktare och bönder.

Flera släktingar emigrerade emellertid till Amerika och kanske var det delvis historierna om dessa som inspirerade Emy själv till att lämna hembygden för ett liv i huvudstaden blott 16 år gammal. Då hade släkten levt i Alfta kyrkby åtminstone sedan anfadern Mårten Olofssons tid i slutet av 1500-talet men sannolikt fanns förfäder i byn ännu längre tillbaka.

Även om en stor del av Emy Storms förfäder står att finna i just Alfta och Bollnäs socknar i Hälsingland så leder andra släktgrenar vidare till Norra Råda, Ekshärads och Östmarks socknar i norra Värmland samt till Rättvik, Säter samt till Rättvik, Malung, Leksand och Säter i Dalarna.

En del av Emy Storms förfäder har en nära koppling till bruksnäringen i dessa trakter. En förfader arbetade exempelvis på 1860-talet som kolare och dagkarl vid Svabensverk som är beläget i sydvästligaste Hälsingland nära gränsen till Dalarna. Den ständiga närheten till skogen och de många bruken i trakten har präglat hennes förfäders liv i flera generationer. Hon härstammar dessutom från flera finska släkter som slog sig ner i Dalarna under 1600-talet, så kallade skogsfinnar.

Du kan läsa mer om Emy Storms släkt som medlem på Släktingar.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner