Björn von Sydow, Peter Althin och Dag Hammarskjöld

Först och främst vill vi passa på att önska alla våra medlemmar och läsare en riktigt glad påsk i efterhand. Hoppas att ni har kunnat njuta av det vackra vårvädret. De första kändisanorna vi presenterat på Släktingar.se har hämtats från underhållningsindustrin. Denna gång blir det kanske lite mindre lättsamt men förhoppningsvis inte mindre underhållande fördenskull.

Först ut är Björn von Sydow. Han är ett välkänt namn för alla som följt med i den svenska politiken under de senaste årtiondena. Startskottet till Björns karriär inom det offentliga kom 1978 då han disputerade i statsvetenskap vid det unga universitetet i Linköping med avhandlingen ”Kan vi lita på politikerna?”. Efter ett längre engagemang som kommunpolitiker och rektor blev han riksdagsledamot 1994 och försvarsminister 1997 i Ingvar Carlssons regering. Han har senare varit talman i riksdagen och är fortfarande politiskt aktiv inom Socialdemokraterna.

Även Björns mor Tullia von Sydow har varit politiskt aktiv och blev 1998 invald i riksdagen, 80 år gammal. von Sydow är en ointroducerad adlig ätt som kom till Sverige från Pommern under 1700-talet. Namnet Tullia är ett gammalt romerskt namn som förekom redan för mer än 2000 år sedan i det romerska riket. I Björns mödernesläkt kan det spåras tillbaka till början av 1700-talet.

Björn von Sydow har faktiskt också en gemensam anknytning till skådespelaren Rikard Wolff vars anor vi tidigare berättat om. De bägge härstammar nämligen från ingen mindre än Olof Rudbeck den äldre (1630-1702). Bland övriga intressant förfäder bör nämnas Björns morfars mor Blanche Stephens (1843-1935) som var faster till Florence Stephens (1881-1979), huvudpersonen i den så kallade Husebyaffären.

På fädernet härstammar Björn von Sydow från Småland och Skåne och är bland annat ganska nära släkt med flera andra kända personligheter i den svenska underhållningsindustrin.

Vi har den senaste tiden även inkluderat uppgifter om den kände advokaten Peter Althins förfäder i vår ständigt växande databas. Hans farmor tillhörde den adliga ätten Edelstam (nr 2195) och därigenom härstammar han från en lång rad välkända svenska adelssläkter såsom Taube, Brahe, Sture, Stenbock, Natt och Dag samt Ridderstolpe. Hans förfader Erik Larsson Sparre (af Rossvik) halshöggs under det så kallade Linköpings blodbad den 20 mars 1600. Per Brahe, en annan av Peter Althins anor, var gift med en syster till Gustav Vasas drottning Katarina Stenbock och Per Brahes mor Margareta var själv syster till Gustav Vasa.

I övrigt är Peter Althins förfäder spridda över en större del av södra Sverige. Här hittar man brukspatroner, officerare och tullinspektörer men även bönder, kuskar och mjölnare. Bland dessa kan nämnas Karl Vilhelm Åberg som drev en restaurang i det så kallade assemblé- och spektakelhuset vid Landskyrkotorget i Linköping under första hälften av 1800-talet. Detta låg snett emot S:t Larskyrkan mitt i centrala Linköping.

Vi har även passat på att inkludera en av de internationellt mest välkända svenskarna genom tiderna nämligen diplomaten och adelsmannen Dag Hammarskjöld (1905-1961). Han härstammar naturligt nog även han från en lång rad svenska adelsätter. I sammanhanget kan vi passa på att nämna att också Björn von Sydow härstammar från den adliga släkten Hammarskjöld så även dessa två är avlägset släkt med varandra.

Vill du veta mer om dessa släkter eller några helt andra personer? Bli då medlem nu för att få full tillgång till hela vår databas.

En tanke på “Björn von Sydow, Peter Althin och Dag Hammarskjöld

  1. Pingback: Ebba von Sydows förfäder | Släktingar-bloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner