Armand Duplantis svenska släkt

Armand Duplantis in action. Foto: Frankie Fouganthin/Wikipedia.

Zlatan i all ära men Sveriges just nu starkast lysande idrottsstjärna får nog ändå anses vara stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis som radat upp rekord på löpande band från sju års ålder. Efter två världsrekord avslutade den 21 år unge supertalangen år 2020 med att tilldelas Svenska Dagbladets guldmedalj och utsågs dessutom till Årets manlige friidrottare av World Athletics.

Armand Duplantis började med stavhopp redan fyra år gammal på föräldrarnas tomt och familjen anade nog mycket tidigt varthän det barkade. Som sjuåring satte han världsrekord för sin ålder och det fortsatte med nya världsrekord för ålderskategorierna åtta, nio, tio, elva och tolv år. Smeknamnet ”Mondo” (”världen” på italienska) fick Armand av sin farbror Bob Duplantis.

Idrotten löper som en röd tråd genom släkten i flera generationer. Alla fyra syskonen Duplantis (Armand, Antoine, Andreas och Johanna) har varit aktiva idrottare på universitet i Louisiana. Modern Helena kom till USA på ett idrottsstipendium och pappa Greg tävlade själv i stavhopp under 1980-talet och början av 1990-talet. Morfar Lars-Åke Hedlund tävlade även han i friidrott i yngre år och har på senare år innehaft flera regionrekord för Dalarna som veteran. Armand har själv en tid tävlat för IK Stål i Avesta vars friidrottssektion hans morfar var med om att starta vid slutet av 1950-talet.

På sin mormors mors sida har Armand sina rötter i Arvidsjaurs socken i Lappland där han härstammar från många nybyggare som flyttat dit från det mer trångbodda Västerbotten. En av hans tidiga förfäder där är bonden med det säregna namnet Nikodemus Håkansson som levde i Gammelbyn i Burträsks socken under första hälften av 1600-talet – en ana han delar med den socialdemokratiska politikern och tidigare utrikesministern Margot Wallström.

I övrigt finns en stor del av antavlan att finna i Dalarna och då främst i socknarna Våmhus, Ore och Husby. Flera av de sentida generationerna är visserligen knutna till Bollnäs och Hälsingland men även dessa släktled går vidare till Dalarna. Ett något oväntat geografiskt inslag är Armands mormors morfar Frans August Holmberg (1864-1931) som kom till Arvidsjaur från Ulricehamns-trakten i Västergötland – en förflyttning på nätta 120 mil.

Nedan följer de tre första generationerna i Armands mor Helenas antavla, hämtade från vår medlemsdatabasSläktingar.se.

Proband
1 Eva HELENA Duplantis, född 1965 i Avesta.

Generation I
2 Lars-Åke Hedlund, född 1933 i Avesta. Kontorist. Gift 1959 med
3 INGRID Viola Eriksson, född 1934 i Freluga, Bollnäs socken, Hälsingland. Postbiträde.

Generation II
5 SIGRID Margareta Kjellberg, född 1911 i Avesta, död där 1989. Handelsbiträde.

6 Albin Sigfrid Eriksson, född 1902 i Edstuga, Bollnäs socken, död 1979 i Bollnäs. Banarbetare. Gift 1934 med
7 Ebba Ingeborg Holmberg, född 1904 i Moskosel, Arvidsjaurs socken, Lappland, död 1997 i Bollnäs.

Generation III
10 Johan Oskar Kjellberg, född 1877 vid Avesta bruk, Avesta socken, död 1941 i Avesta. Valsverksarbetare. Gift 1906 med
11 Gustava Vilhelmina Norman, född 1876 vid Avesta bruk, Avesta socken, död 1940 i Avesta.

12 Olof Eriksson, född 1865 i Västra Storbyn, Våmhus socken, Dalarna, död 1932 i Freluga, Bollnäs socken. Bonde.
13 Anna Matsdotter, född 1871 i Freluga, Bollnäs socken, död där 1911.

14 Frans August Holmberg, född 1864 i Holmö, Grönahögs socken, Västergötland, död 1931 i Eliasro, Svartliden, Arvidsjaurs socken. Arbetare, nybyggare. Gift 1896 med
15 Eva Johanna Wikström, född 1867 i Tjappsåive, Arvidsjaurs socken, död 1943 i Arvidsjaur.

4 thoughts on “Armand Duplantis svenska släkt

  1. Släktingar.se inläggets författare

   Naturligtvis är det så. Han står helt riktigt som Antoine i vår databas men här var tydligen tryckfels-Nisse framme (om han nu även arbetar på internet). Tack för uppmärksamheten!

 1. Lars Ljungdahl

  Hej!

  Undrar hur man får tag på Eva Helena Duplantis.
  Är nämligen släkt med henne i andra generationen
  på min mormors sida.

 2. Ulrika Hännestrand

  Det ska tydligen finnas släktskap med Christiopher ”Lång-Christopher” Jönsson Honkainen ( 1593-1663), vilket är extra intressant för mig. Jag har inte hittat ledet än.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner