Nationalskalden Carl Michael Bellmans betydelse för den svenska litteraturens utveckling kan knappast överdrivas. Han är en av få som har fått epitetet nationalskald och han har av många ansetts vara…
Det har sedan årtusenden funnits bibliotek vid högre lärosäten över hela världen såväl som privata boksamlingar hos välbeställda men när fick egentligen allmänheten i Sverige fri tillgång till böcker? Den…
Idag den 19 september 2020 var det 100 år sedan den unika Skogskyrkogården i Stockholm invigdes. Detta firar Stockholm med en utställning och en nygjord film. Men hur började det…
Den svenska stjärnregissören och arbetsnarkomanen Jonas Åkerlund har många strängar på sin lyra. Han har gjort allt från att spela trummor i black metal-bandet Bathory till att spela in musikvideor…
Nyligen skrev vi lite om nuvarande statsepidemiologen Anders Tegnells släkt och nu har turen kommit till en av hans företrädare på posten nämligen läkaren och professorn Johan Giesecke bland vars…
Även om släktforskningen som bredare folkrörelse är en relativt ung företeelse från de senaste årtiondena så har det funnits släktforskare, eller genealoger med ett finare ord, i vårt land betydligt…
Gävlefiskarna var fiskarborgare i Gävle stad med särskilda privilegier. Till de mest framgångsrika av dessa hör släkten Bång vars förmögenhet från bland annat skeppsbyggnad och rederiverksamhet samlades i ett ståtligt…
Författaren Hjalmar Söderberg (1869-1941) började sitt yrkesliv som tulltjänsteman och journalist men allteftersom kunde han koncentrera sig helt på sitt författarskap och han räknas numera som en av 1900-talets mest…
I Baltikum, främst i dagens Estland och Lettland, fanns under 1500- och 1600-talen många tyska släkter, såväl adliga som borgerliga. En av dessa var släkten Meijer (även skriven Meyer, Mejer…
För knappt två veckor sedan avled Ulf Stark, en av Sveriges mest folkkära och välkända barnboksförfattare sedan han 1984 slog igenom med klassikern ”Dårfinkar & dönickar” om outsidern Simone. Ulf…