Vilket släktforskningsprogram är bäst?

En av de vanligaste frågorna som nybörjare ställer i olika forum och diskussionsgrupper på nätet är vilket släktforskningsprogram som är bäst. Därför tänkte vi att det är god tid att även vi försöker besvara denna fråga.

Vad är ett släktforskningsprogram?

Till att börja med måste man veta vad det är man frågar efter. Idag finns det en rad olika tjänster på nätet vilka naturligtvis styrs av programkod lika mycket som din dator eller en modern bil. Det är därför vanligt att den som ställer den här frågan får förslag på såväl distribuerade program och webbtjänster som program för din dator. I den här artikeln tänkte vi dock begränsa oss till att diskutera traditionella släktforskningsprogram som installeras i din egen dator.

Holger – en gammal trotjänare

Jag tänkte börja med Holger, ett svenskt släktforskningsprogram som funnits sedan 1987. Namnet kommer från Holger Sjöstedt, numera avliden tidigare ordförande för Södra Västerbottens släktforskarförening. Det här var det program jag själv började med en gång i tiden, mest av en slump då jag hjälpte en numera avliden släktforskare i Linköping med registreringsarbete i ett forskningsprojekt. Holger är enkelt att använda men fortfarande funktionellt och innehåller det mesta en släktforskare behöver. Programmet har dock stannat av i utvecklingen vilket gör att det tyvärr inte kan rekommenderas till nyblivna släktforskare idag. En ny version (Holger9) skulle ha släppts 2019 men så blev det aldrig och sedan dess har det varit ganska tyst. För den som ändå vill ta en titt så kan en demoversion av Holger8 laddas ner här.

Holger fungerar endast i Windows.

Disgen – en udda fågel

En bild från det svenska släktforskningsprogrammet Disgen

Disgen är ett program som vi skrivit lite om tidigare här på Släktingar-bloggen. Programmet sticker ut lite grann från övriga då det utvecklas av en förening kallad DIS (Datorhjälp i släktforskningen). Liksom Holger har programmet funnits sedan 1980-talet men det utvecklas ständigt och nya versioner släpps regelbundet. Även om det fortfarande har en visuell profil som ett gammalt Windows-program så är det därför mycket kraftfullt. Funktionerna är många och moderna men det kan därför också kännas lite övermäktigt för en nybörjare som inte är särskilt van vid vare sig släktforskning eller datorprogram. Struktur, ordning och reda är ledord för Disgen. Den stora fördelen med att det utvecklas av en förening är att det finns många som kan hjälpa till om du stöter på patrull. Även här finns en demoversion att ladda ner. I den senaste version finns också stöd för en enklare mobilapp där du kan visa upp ditt släktträd i mobiltelefonen.

Disgen fungerar endast i Windows.

MinSläkt – still going strong

Precis som Disgen och Holger så är det populära programmet MinSläkt specifikt utvecklat för den svenska PC-marknaden. Även om det utvecklas av en enda person så lever det vidare till skillnad från Holger. Henrik Dannberg – som mannen bakom programmet heter – är duktig och engagerad och har varit mycket hjälpsam när användare stött på problem. Programmet är inte lika fullt med funktioner som Disgen men är ett mycket bra alternativ inte minst för de släktforskare som funderar på att lämna Holger då det är enkelt att använda även för nybörjare. Det mesta man behöver finns här, allt från import/export av GEDCOM-filer till utskrift av HTML-filer för publicering på en egen hemsida. Du kan också kontrollera rimligheten i din data och beräkna släktskap mellan personer. Testa gärna demoversionen.

MinSläkt fungerar endast i Windows.

Genney – uppstickaren

Genney är ett betydligt yngre program som funnits sedan 2015. Om Disgen är en trygg Volvo så är Genney kanske släktforskninsprogrammens Tesla. Här ligger fokus helt på modernitet och funktionalitet. De flesta funktioner du kan tänka dig finns här. Genney har många olika vyer för att visa data, man kan söka på en rad olika sätt i sin databas och även i många öppna databaser och släktforskningstjänster på nätet. Man ska inte sticka under stolen med att det är ett avancerat program som har en längre startsträcka än sina konkurrenter men när du väl valt Genney så kommer du antagligen aldrig att byta. Personligen tycker jag programmet är lite tungrott och nackdelen för Mac-användare är att programmet ofta går segt i senaste OS-versionerna utan systemanpassningar.

Genney går att använda på Windows, Mac och Linux.

MacFamilyTree

MacFamilyTree är ett släktforskningsprogram som utvecklades specifikt för MacOS. Därför kan du också exempelvis synkronisera din data med iCloud till andra enheter såsom iPad eller iPhone. Genom programvaran MobileFamilyTree kan man också få i stort sett samma funktioner utanför datorn. Det här programmet är helt klart mer visuellt tilltalande än alla andra program vi tagit upp i denna sammanställning vilket man också kan förvänta sig av ett Mac-program. Här finns exempelvis en helt unik 3d-vy för släktträdet. Nackdelen för oss släktforskare i Sverige är att det inte alltid är helt perfekt fungerande för specifikt svenska förhållanden.

MacFamilyTree fungerar enbart på Mac.

Några fler barn i familjen

De släktforskningsprogram som vi nu tagit upp är de som tillsammans dominerar marknaden i Sverige. Det finns dock ytterligare några äldre och yngre förmågor som kan vara värda att nämna:

  • Legacy Family Tree – endast för Windows, har funnits länge internationellt men aldrig riktigt slagit igenom i Sverige
  • GRAMPS – gratis program med öppen källkod, fungerar på Windows, Mac och Linux
  • Ancestris – ytterligare ett gratis program för alla plattformar, grundtanken här är att arbeta i ett strikt GEDCOM-anpassat format för att undvika att data förloras eller förändras vid import/export

Vilket släktforskningsprogram är bäst då?

Vi började denna bloggartikel med att ställa oss frågan vilket som är det bästa släktforskningsprogrammet. Vi måste tyvärr lämna frågan öppen. Det är lite grann som att fråga vilken bil som är bäst eller vilken mobiltelefon som är bäst. Den enda som kan svara på frågan är nämligen du själv. Det finns inte ETT släktforskningsprogram som passar för alla och kommer antagligen heller aldrig att finnas ett sådant. Det som passar bäst för en person som arbetat med datorer hela sitt liv och släktforskat i 20 år passar inte alltid lika bra för den som är mer eller mindre ny inom ett eller bägge områdena.

Vi råder dig helt enkelt att ladda hem demoversionerna för åtminstone de vanligaste programmen och känna efter vad du själv tycker. Berätta gärna vilket program du själv tycker bäst om och varför i kommentarerna nedan!

15 thoughts on “Vilket släktforskningsprogram är bäst?

  1. Jan Hultberg

    Jag rekommenderar ANCESTRLA QUEST (Mormonernas släktfosrkningsprogram). Finns att använda som gratisvariant.

  2. Lillemor

    Jag rekommenderar Min Släkt. Testade flera olika men gick tillbaka till Min Släkt. Enkelt att använda och har de funktioner som man behöver. Finns en demo att ladda ner, med några få begränsningar. Ingen tidsbegränsning men det kommer upp en ruta då och då som vill att man köpa en licens. Jag stod ut i 3 månader, sen köpte jag min licens och det har jag inte ångrat. Programmet ligger på din dator och du behöver inte vara uppkopplad.

    1. Sven L

      Varför, undrar man då? Jag testade Legacy 8, kompetent men tungrott och inget bra stöd för den som vill vara flitig med källhänvisningar, tyckte jag. Dessutom dåligt översatt. Men de kanske har bättrat sig?

  3. Anita

    Prövade 3-4 olika produkter när jag startade för ca 25 år sedan. Helt outstanding var Union, PC-föregångaren till Legacy. Jobbar fortfarande med det, har 6 databaser varav 5 är forskning åt vänner, min egen har nu nästan 7 000 personer. Och jag är mycket nöjd.

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Anarkiv ter sig möjligen lite mer omodernt än många av konkurrenterna på marknaden men en del uppskattar det också just på grund av enkelheten. Vi tog inte med det alls den här gången på grund av att installationslänken på hemsidan ger ett felmeddelande.

    2. Karin

      Jag har inte själv testat det, men har hittat en släktgren där. Eftersom där är strikta källor med hela tiden, så är jag mycket positiv. Det ser ut som något man kan lita på. Och att använda det borde funka bra, eftersom källorna hänger med hela tiden.
      Själv har jag bara släktforskat tre veckor nu efter 40 års uppehåll och är själv i valet och kvalet kring vilket släktforskarprogram jag ska använda.

  4. Staffan Tronestam

    Har använt Holger i över 20 år och trivs med det. Det kommer en ny version som det arbetas för fullt med. Bör vara klart under 2023.

    Tycker DIS är för krångligt att ta sig in i. Har försökt, men jag får inte till det.

    Ser fram emot Holger 9.

  5. Roy Henriksson

    ”Min Släkt”, absolut!
    Jag har under åren testat flera andra program, men alltid kommit tillbaka till ”Min Släkt”.
    Det är enkelt att arbeta med och det är enkelt att navigera sig fram och tillbaka i trädet.

  6. Roger

    Hej, är några st på olika orter som vill släktforska, när jag i min dator skriver in en ny, skall han automatiskt skrivas in i dom andras program ( samma program ).
    Sen GEDCOM-filer, hur fungerar det, har ett gammalt s-program och där talas om att göra om till GEDCOM-filer. Kan man sedan använda GEDCOM-filererna till det nya programmet man valt och vilket program rek Ni då som man kan arbeta med från olika håll i världen.

    1. Vincent Eldefors inläggets författare

      Hej Roger! De flesta traditionella släktforskningsprogram är anpassade för arbete på den egna datorn. Vill man arbeta tillsammans i en och samma databas så finns det två huvudsakliga alternativ:

      1. Programvara som kan installeras på en webbserver där ni själva har kontroll över användare osv. Här finns program som Webtrees, The Next Generation of Genealogy och Gramps att välja bland. Det rekommenderas i så fall att åtminstone någon av er har teknisk kunskap att hantera installationen (eller att någon annan kan hjälpa till vid behov). Regelbunden backup är också ett måste precis som vanligt.

      2. Kommersiella webbtjänster såsom Ancestry, oss på Släktingar eller liknande där ni också kan dra nytta av forskning som andra redan gjort förutom det ni själva bidrar med. I flera sådana tjänster kan man också arbeta med sitt eget privata träd utan koppling till resten av databasen om man föredrar det.

      Vad gäller GEDCCOM-formatet så är det detta format som används av alla släktforskningsprogram för att importera eller exportera data. Man ska alltid vara medveten om att GEDCOM är ett fast och begränsat format där viss information kan utelämnas eller hamna fel om man som användare inte placerat information på rätt plats. Bilder är exempelvis något som ofta måste hanteras separat men exakt hur det ser varierar lite från ett program till ett annat eller från en tjänst till en annan.

      God fortsättning!

  7. Pingback: Kom igång med släktforskning - Hur gör man?

  8. Torkel Atterbom

    Jag använder själv Ancestry, med abbonemang.
    Sen flyttar jag över all information och bilder till Wikitree, som är gratis. Det är ett enda träd för all jordens befolkning. https://www.wikitree.com/
    Fantastiskt att vara sammankopplad med över 37 miljoner människor.
    Så här står det på hemsidan:
    WikiTree started growing 15 years ago, from the grassroots up. Our community is now 1,074,473 members strong. Most genealogists and serious family historians have accounts. Our shared tree has 37,001,746 profiles. 12,763,637 have DNA test connections.

  9. Maria T

    Använder MinSläkt sen ca 2010 och är i stort sett nöjd med det, utvecklaren ger snabba svar om det är något jag undrar över, oftast en sökning som jag inte får till.
    Har dock haft några funderingar på att testa Genney då jag hört bra om det (av släktforskare som är så ”nya” att det är deras första program) och det finns grejer som jag skulle vilja se i MinSläkt men inte fått gehör för, t ex samkönade äktenskap.
    Men det är alltid ett motstånd att sätta sig in i något helt nytt och för mig är MinSläkt tryggt och något jag känner igen. Dessutom, enligt mig, snygga utskrifter och vill man ha något mer flashigt går det att använda Gramps.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner