Lasse Holms släkt – från borgmästare till skogsfinnar

Lasse Holm, morfar Thure Bergvall och farfars farfar Lars Gustav Holm

Ikväll medverkar den folkkäre sångaren och låtskrivaren Lasse Holm i säsongspremiären av ”Så mycket bättre” i TV. Genom åren har han skrivit inte mindre än ett tiotal utvalda bidrag till Melodifestivalen där han även själv framfört flera av dessa. Vi har passat på att titta lite närmare på hans släkt där vi hittar allt från borgmästare till skogsfinnar.

Släkten Holm till sjöss – en oväntad släkttråd

Lasse Holms pappa Gustav Holm (1909-1997) arbetade med försäljning av fartygsfärger. Något överraskande så har släkten Holm en tidigare koppling till just sjöfart. Gustavs farfar Johan Vilhelm Holm (1836-1879) arbetade nämligen som sjökapten men avled i akut lunginflammation redan i 40-årsåldern. Johan Vilhelm var i sin tur son till rådmannen Lars Gustav Holm (1795-1860), en till huvudstaden inflyttad västgöte som så småningom blev justitieborgmästare (en av flera äldre borgmästartitlar) i Stockholm. Han hade därtill en lång rad andra förtroendeuppdrag, bland annat som riksdagsman och talman för Borgarståndet.

Morfar tävlade i OS

Lasse Holm har själv berättat i intervjuer att hans mamma var idrottsintresserad. Intresset kom säkerligen från barnsben. Lasses morfar Thure Bergvall (1887-1950) deltog nämligen i OS för Sverige vid två tillfällen. Han tävlade i maraton såväl vid OS i Aten 1906 och i Stockholm 1912 men tvingades tyvärr bryta bägge loppen. Maratonloppet i Stockholm blev en pärs för samtliga deltagare då bara hälften av löparna tog sig i mål i den 30-gradiga sommarhettan. Han hade dock betydligt större framgångar i SM-tävlingar på flera distanser.

Från Stockholm till Luleå, Kalix och Finland

Även om Lasse Holms närmaste släkt har varit huvudstaden trogna så finns det som vanligt så gott som inga ur-Stockholmare ibland oss. Som vi tidigare berättade så är släkten Holm ursprungligen från Västergötland. Flera av hans andra förfäder i Stockholm – som har varit verksamma som hantverkare och köpmän – har även de sitt ursprung på annat håll. En gren leder här vidare långt norrut i landet nämligen till Luleå, Nederkalix socken och staden Gamla Karleby i Finland där han har många anor lite längre tillbaka i släkten.

Ett tragiskt självmord på Skilda världar-herrgården

Lasse Holms morfars far Per Johan Bergvall (1859-1905) flyttade till Stockholms-trakten med sin hustru från deras hembygd i Vingåker. Där arbetade han som trädgårdsmästare på några välkända gårdar. Den sista tiden var han verksam på Stora Nyckelviken som sedan 1940-talet ägs av Nacka kommun. Denna herrgård uppfördes ursprungligen som sommarnöje för en välbärgad stockholmare och den syntes frekvent i den populära TV-serien Skilda världar där den dock döptes om till Villa Björkudden. I slutet av sommaren 1905 fick familjens tid på platsen ett abrupt slut då Per Johan hittades död efter att ha hängt sig. Änkan lämnades ensam kvar med sex barn av vilka den yngsta sonen bara var två år gammal. En ofattbar familjetragedi som är svår att föreställa sig för de flesta av oss.

Skogsfinnar i Värmland

Lasse Holm har två släktgrenar som går vidare till Värmland. Hans mormors mor kom till huvudstaden från Kristinehamn. Hans farmor Märta Augusta flyttade in från Arbrå i Hälsingland dit hennes föräldrar i sin tur flyttat från de djupa värmländska skogarna. Där hade fadern sina rötter bland svenska bönder i Östmarks socken. På mödernet hade Märta Augusta i huvudsak sitt ursprung i den skogsfinska befolkningen med släktnamn som Honkainen och Lehmoinen representerade. Några av dessa var också en tid bosatta på andra sidan gränsen till Norge på Grue Finnskog i Hedmark där det fanns flera tidiga skogsfinska nybyggen.

Dövstumhet i generna?

Lasse Holms farmors föräldrar Erik Andersson och Marit Olofsdotter brukade ett torp i byn Mörtsjö i Arbrå socken i närmare 40 år. Familjen sticker ut lite extra på så vis att inte mindre än tre av parets sju barn uppges vara dövstumma redan från barndomen. Detta är mycket ovanligt och man kan misstänka att det hade genetiska orsaker längre tillbaka i föräldrarnas släkt. Möjligen gällde detta även för någon eller bägge föräldrarna då de uppges vara skattebefriade redan i husförhörslängden 1885-1889 då de inte var särskilt gamla. Det kan naturligtvis också vara så att det helt enkelt var för barnens skull.

Lasse Holms antavla

Nedan presenterar vi de tre första generationerna i Lasse Holms antavla. Mer information om familjerna och många fler förfäder hittar du som är kund hos oss på Släktingar när du loggar in på ditt konto.

Proband
1 Lasse Holm, född 1943 i Stockholm. Låtskrivare, musiker.

Generation I
2 Gustav Holm, född 1909 i Stockholm, död där 1997. Köpman, direktör. Gift 1941 med
3 Ingrid Bergvall, född 1909 i Stockholm, död där 1994.

Generation II
4 Johan Gustav Holm, född 1863 i Lövgård, Sundby socken, Södermanland, död 1934 i Stockholm. Roteman. Gift med
5 Märta Augusta Eriksson, född 1881 i Mörtsjö, Arbrå socken, Hälsingland.

6 Thure Bergvall, född 1887 i Erstavik, Nacka socken, Södermanland, död 1950 i Stockholm. Handelsbiträde. Gift med
7 Elsa Maria Andersson, född 1889 i Stockholm.

Generation III
8 Johan Vilhelm Holm, född 1836 i Stockholm, död 1879. Sjökapten. Gift 1862 med
9 Jenny Maria Lindblad, född 1840 i Stockholm, död där 1930.

10 Erik Andersson, född 1848 i Gransjön, Östmarks socken, Värmland. Torpare. Gift 1876 med
11 Marit Olofsdotter, född 1844 i Älgsjön, Södra Finnskoga socken, Värmland.

12 Per Johan Bergvall, född 1859 i Västra Vingåkers socken, Södermanland, död 1905 i Stora Nyckelviken, Nacka socken. Trädgårdsmästare. Gift 1887 med
13 Amanda Karolina Bergqvist, född 1863 i Västra Vingåkers socken, Södermanland, död 1940 i Stockholm.

14 Anders August Andersson, född 1854 i Vadstena, död 1900 i Stockholm. Snickaregesäll. Gift med
15 Anna Lovisa Eriksson, född 1857 i Kristinehamn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner