Prins Daniel Westlings adliga anor

Daniel och Victoria firar midsommar på Skansen 2010

För ett par veckor sedan berättade vi lite grann om prins Daniel Westling Bernadottes släkt. Det har länge hävdats att Daniel inte skulle ha några adliga förfäder men så är inte fallet. I denna artikel tänkte vi gå in lite mer på djupet på hans blåblodiga släktingar längre tillbaka i tiden.

Den välkände släktforskaren Ted Rosvall, som bland annat regelbundet medverkat i SVT:s släktforskningsprogram ”Vem tror du att du är?”, har i intervjuer med media hävdat att prins Daniel inte skulle ha några adliga förfäder men det stämmer inte alls utan flera svenska adelsätter finns faktiskt representerade i antavlan, några dock av utländskt ursprung.

Släktforskaren Björn Engström påstår visserligen i intervjuer och sin bok Daniel Westlings anor från Svartnäs… (2010) att Daniel Westling skulle härstamma från medeltida bergsfrälsesläkter i Dalarna men källkritiken i denna utredning har ifrågasatts och släkterna finns inte introducerade på det svenska riddarhuset till skillnad från de adliga ätter vi tar upp i denna artikel.

Prins Daniels adliga påbrå finns på hans morfar, modellsnickaren Enar Westrings (1913-2000) sida i Bollnäs-trakten i Hälsingland. Enars mormors farfar Olof Nord (1790-1852) var soldat i byn Röste i Bollnäs socken. Olof Nords svärmor Gustava (1756-1796) hörde i sin tur till den adliga ätten Skogh. Man behöver således ”bara” gå sju generationer tillbaka för att hitta Daniels adliga påbrå. Gustavas far föddes i Helsingfors och hade varit löjtnant i fransk tjänst några år innan han flyttade till Hälsingland och gifte sig med en dotter till överstelöjtnanten och adelsmannen Paco Hårleman (1694-1763) på Forsbacka herrgård utanför Gävle. Paco Hårlemans hustru var från den välkända släkten Rudbeck. Såväl hennes far som farfar var professorer vid Uppsala universitet och släkten har sedan dess fått ge namn åt flera läroverk i landet.

Adliga ätten Skoghs vapen

Det säregna namnet Paco, som gått i arv inom adelsätten Hårleman, kommer från Paco Hårlemans morfar Paco Fosti som var handelsman i Norrköping på 1600-talet. Släktens härkomst är okänd men med ledning av namnet kan man gissa sig till ett ursprung på sydligare breddgrader kring Medelhavet. Italien eller Spanien är rimliga gissningar.

Några andra adliga ätter som dyker upp på denna gren av prins Daniels släkt är Armfelt (från Jämtland), Rehbinder och ett ganska stort antal tyskättade adelssläkter som varit bosatta i Baltikum sedan medeltiden.

Daniel Westling härstammar även från den rika vallonska släkten de Besche som tillsammans med affärsmannen Louis de Geer var bland de viktigaste finansiärerna av den tidiga svenska industrin. Utan dessa två släkter skulle vi förmodligen inte ha haft någon valloninvandring i Sverige, åtminstone inte i den omfattning som skedde på deras initiativ.

Även om större delen av Daniel Westlings antavla – precis som de flesta andra svenskars – utgörs av den jordbrukande majoriteten av befolkningen så finns det som synes också en hel del adliga förfäder som följer med in i kungahusets släkttavla. Vi hoppas härmed att Wikipedia och andra källor inte längre ska fortsätta att felaktigt hävda att prins Daniel saknar adliga förfäder.

6 thoughts on “Prins Daniel Westlings adliga anor

  1. christer thörn

    var blir beviset av? Att kasta ut adliga namn utan att ett träd fram till Daniel presenteras kan man inte ta på allvar!

    1. Släktingar.se inläggets författare

      Hej Christer! På vår blogg skriver vi artiklar i löpande text om händelser, släkter, metodik och andra teman som kan vara av allmänt intresse för släktforskningsintresserade. För mer detaljerade forskningsresultat och personuppgifter hänvisar vi till vår databas på Släktingar.se vilken ständigt uppdateras till skillnad från bloggartiklarna. Om det skulle finnas några tveksamheter kring ett specifikt släktled går det bra att fråga oss så kan vi reda ut eventuella frågetecken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.