Fotboll, fotboll, fotboll

Gunnar Nordahl - Sveriges första fotbollsproffs

Gunnar Nordahl – Sveriges första fotbollsproffs

Oavsett intresse så har det knappast undgått någon att fotbolls-VM i Brasilien är i full gång och det börjar nu dra ihop sig till åttondelsfinaler. Även om Sverige inte lyckades ta sig ända fram denna gången så har vi faktiskt två allsvenska spelare på plats i slutspelet nämligen Miiko Albornoz i Chile och Celso Borges som spelar för Costa Rica, två lag som gjort mycket bra ifrån sig hittills. Vi önskar Albornoz och Borges lycka till i det fortsatta spelet.

Vi på Släktingar.se vill i samband med fotbolls-VM passa på att uppmärksamma några av de främsta i den svenska fotbollshistorien. Därför har vi nu börjat att presentera förfäder till dessa framgångsrika idrottshjältar. Fotboll har av tradition och naturliga orsaker varit den stora sporten i den södra delen av landet medan hockey har dominerat i norr. Därför härstammar ett flertal av spelarna från samma trakter i Skåne, väst-Sverige och Stockholms-området. Ett undantag utgör Stig Sundqvist från byn Vittjärv utanför Boden.

Vi börjar med den första stora internationella framgången inom svensk fotboll nämligen OS-guldet 1948. Där medverkade bland annat de tre legendarerna Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm vilka alla blev hyllade proffs i italienska Milan. Nordahl blev där 1949 Sveriges allra första fotbollsproffs och vann skytteligan i Serie A hela fem gånger. Gunnar Gren och Nils Liedholm var även med och tog VM-silver 1958.

Nacka Skoglund hälsar på den svenska kungen i hemma-VM 1958

Nacka Skoglund hälsar på den svenska kungen i hemma-VM 1958

Även om det inte gick vägen 2014 så gick det desto bättre för Sverige i VM i Brasilien 1950 där spelare som Calle Palmér, Hasse Jeppson, Nacka Skoglund och Stig Sundqvist tog hem ett brons för det blågula landslaget. Alla dessa belönades likaså med proffskontrakt i den italienska ligan där Jeppson blev den dyraste spelaren dittills.

1958 fick Sverige äran att arrangera fotbolls-VM. Med rötter i västsvenska Ödsmål så var Agne Simonsson en av de som gjorde succé under denna turnering. Han kom att bli den ende svensk som spelat för Real Madrid i den spanska ligan.

En av de mest hyllade svenska målvakterna genom tiderna är Ronnie Hellström som spelade i tre raka VM för det svenska landslaget under 1970-talet. Han van Guldbollen två gånger och var en av de mest omtyckta spelarna i den tyska ligan där han spelade för FC Kaiserslautern i tio år. I VM 1974 och 1978 framträdde också Ralf Edström som belönades med proffskontrakt i Holland och Frankrike.

Fotbolls-familjen Hysén har tagit sitt namn från Hyssna socken utanför Kinna i Västergötland. Glenn Hysén spelade 68 landskamper i den blågula matchdräkten och hade dessutom en framgångsrik proffskarriär i holländska PSV och engelska Liverpool. I VM 1990 spelade han tillsammans med Glenn Strömberg med vilken han också tog hem UEFA-cupen 1982 med IFK Göteborg – den första svenska UEFA-titeln.

Efter de enorma svenska fotbollsframgångarna under 40- och 50-talen så kom det att dröja till sommaren 1994 innan nästa stora internationella succé då Jonas Thern och Ödeshögs-sonen Klas Ingesson var med och tog hem ett brons efter en utklassning med 4-0 mot Bulgarien.

Även om den Kroatien- och Bosnienättade Zlatan Ibrahimovic naturligtvis är den överlägset mest välkända svenska fotbollsspelaren under 2000-talet så har vi begåvats med ett antal andra nya talanger såsom Fredrik Ljungberg, Johan Elmander, Johan Mjällby och Marcus Allbäck med proffskarriärer i England, USA, Skottland, Japan, Danmark, Frankrike, Turkiet, Italien och Holland.

Bli medlem på Släktingar.se om du vill veta mer om svenska fotbollsanor och se vilka spelare just du är släkt med. Vill du veta mer om några andra fotbollsspelare? Hör då gärna av dig till oss så ska vi se vad vi kan ordna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner