Författaren Birgitta Stenbergs anor

birgitta-stenberg

Natten till lördagen avled författaren Birgitta Stenberg efter flera års kamp mot levercancer i sitt hem på Tiveden där hon den senaste tiden levt med sin hustru Kerstin Bjärkstedt. Hon blev 82 år gammal och gjorde sig under flera decennier ett namn som en djärv och modig författare som vågade bryta mot gällande normer.

Som författare debuterade Birgitta Stenberg 1956 med romanen ”Mikael och poeten”. Några av hennes mest kända verk i övrigt är ”Apelsinmannen” och ”Spanska trappen”. Tillsammans med Mati Lepp skrev hon också en lång rad barnböcker i Billy-serien. Så sent som 2010 publicerades hennes självbiografiska roman ”Eldar och is”.

Birgitta Stenberg lämnade ett minst sagt händelserikt liv bakom sig, ett liv som skildras i dokumentärfilmen ”Alla vilda” av Marianne Gustavsson och Lisa Belfrage.

”Om jag hade en tiondel av den nyfikenheten som hon hade, även som en kvinna i hennes ålder, då skulle jag vara jäkligt glad”, säger Marianne Gustavsson.

I sin ungdom reste Birgitta Stenberg en hel del i Sydeuropa och studerade en tid i Paris. I början av 1950-talet ska hon ha haft ett förhållande med kung Farouk av Egypten. Under det kalla kriget arbetade hon för amerikanska CIA. När hon medverkade i SVT:s ”Debatt” 2009 gjorde hon sig känd för sin drogliberala inställning. Så sent som 2013 invigningstalade hon på Stockholm Pride tillsammans med Alexander Bard.

Birgitta Stenberg har flera gånger mottagit pris för sitt författarskap. 1999 tilldelades hon både Aniara-priset och Piratenpriset, 2005 fick hon ta emot Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris och 2008 fick hon Bokcirklars stora läsarpris för ”Erotiska noveller”.

Birgitta Stenberg föddes i Stockholm våren 1932 men växte upp i Visby. Fadern var betydligt äldre än modern och avled redan när Birgitta var i de yngre tonåren. På fädernet härstammar hon huvudsakligen från sjökaptener, fabrikörer och hantverkare i Blekinge. Hennes farmors morfar, garverifabrikören Johan Lagerholm (1785-1856) hade en mycket svår tid under 1810-talet. Han och hustrun hade tillsammans åtta barn men hela sex av dessa avled innan de hann fylla ett år. Ett par av grenarna på fädernet leder även in i södra Småland varifrån en hel del inflyttning skedde till Blekinge där flottan och kusthandeln gav arbete.

Även om Birgitta Stenbergs mor föddes i Östergötland så härstammar hon på mödernet till största delen från torpare, soldater och bönder i trakten kring Götene vid sydöstra änden av Vänern i det tidigare Skaraborgs län. Hennes förfäder hittas i socknar som Vättlösa, Husaby, Österplana, Kinne-Vedum och Skälvum.

Vill du veta mer om Birgitta Stenbergs, din egen eller någon annans släkt? Bli då medlem på Släktingar.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *