Ett dödligt triangeldrama i 1600-talets Småland

Lucia Hemmingsdotters dödsnotis i Virserums kyrkbok

I dödboken för Virserums församling i Småland hittar man för år 1667 en kort notis som lyder: ”Lucia i Wirßrum mördat af Israels son i Berkemåßa Jon”. Detta gjorde oss nyfikna att titta närmare på vad som hade hänt.

Virserums socken lydde i juridiskt avseende under Aspelands härad och eftersom domböckerna generellt sett fortfarande är relativt kortfattade under den här tidsperioden så gick det ganska snabbt att hitta rätt i Göta hovrätts restaurerade kopior.

I byn Björkmossa bodde vid den här tiden bonden Israel Svensson med sin familj. Han var en relativt välbeställd bonde och hörde till den grupp ansedda släkter som styrde och ställde lokalt i trakten. Det sociala spelet kan mycket väl ha haft en inverkan på den tragik som skulle komma att drabba familjen.

Gjorde pigan med barn

Israel hade bland flera barn sonen Jon Israelsson som vid denna tid levde ogift i föräldrahemmet. Tingsprotokollet gör gällande att Jon ska ha gjort pigan Lucia Hemmingsdotter från Virserums by med barn. Nu hade han istället gjort upp planer på att gifta sig med Kerstin Holingsdotter från Hässlid i samma socken.

Lucia ville inte att Jon och Kerstin skulle gifta sig och skickade därför bud till honom att han inte skulle ha någon annan kvinna när hon gick med hans barn.

Lucia försvinner

Fjärdedag påsk hade Jon Israelsson setts samtala på tu man hand med Lucia Hemmingsdotter vid Virserums kyrka och senare samma dag hade hon gått till Björkmossa för att därefter inte höras av på flera veckor. Detta gjorde att Lucias släktingar ganska snart misstänkte att Jon Israelsson tagit livet av henne.

Mördaren ges chansen att fly

Kronans gevaldiger hade enligt tingsprotokollet besökt orten två vändor utan att gripa Jon Israelsson. Ingen kropp fanns och misstankarna mot Jon ansågs inte tillräckligt starka samtidigt som fadern Israel Svensson gick i löfte för sonen att han skulle komma till häradsrätten om så efterfrågades.

Lucia hittas död

Några veckor efter försvinnandet så hittades slutligen Lucia Hemmingsdotters döda kropp i närheten av Hässlid av bonden Elof [Larsson] där med hjälp av en hund som kände doften av liket i skogen. När kroppen undersöktes såg man att hon skjutits genom armen in i vänstra sidan. Jon Israelsson flydde nu till skogs och hans vidare öden är okända.

Var Kerstin delaktig i mordet?

Vid häradsrätten begärde Lucias bror Måns Hemmingsson att man skulle undersöka om Jon Israelssons tilltänkta hustru Kerstin Holingsdotter var medskyldig till mordet på hans syster. Han kunde dock inte presentera några som helst bevis för sina misstankar.

Knallakorset

Vid Björkmossa finns ett par stensättningar med ett stort minneskors i trä – det så kallade Knallakorset – med inristad text enligt följande:

JAG LIGGER OCH SOFVER OCH AR EII DO HERRE FÖRLÅT THENNA SYNDER SOM LADE MIG I MULL 1669

Det har föreslagits att denna text skulle kunna syfta på mordet på Lucia Hemmingsdotter men det är omöjligt att verifiera denna teori.

Israel Svensson i Björkmossa är bland annat stamfar för den adliga ätten af Wirsén (de äldre leden av denna släkt är helt felaktiga i riddarhusets stamtavlor) som fått sitt namn efter Virserum. Han är även anfader till sångerskan Viktoria Tolstoy. Mycket mer information om släkten hittar du som är kund i vår databas på Släktingar.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner