DNA-resultaten är här, vad gör jag nu?

Man brukar kunna känna igen en person som precis fått sina DNA-resultat.

Ögonen tindrar, nyfikenheten är stor och viljan att genast få större insikter om sin bakgrund och sina förfäder lyser stark.

Men efter några veckor, eller ibland månader, när kategoriseringen av den i början så lockande träfflistan mer och mer börjar kännas som ett berg att bestiga så ger många upp.

Det blev för svårt att hitta de gemensamma anorna.

 

Utmaningarna med att ta sig vidare

  • DNA-släktforskningen är revolutionerande och ögonöppnande, men du kommer inte automatiskt få ett färdigt träd och tydliga släktskap – det jobbet måste du göra själv. Så för att kunna få djupa insikter så behöver du lägga tid på att samla in kunskap för att lära dig att använda verktygen samt navigera i arkiven.
  • Att leta efter sanningen när de antaganden man lutar sig mot är fel – är inte lätt. Och i de stora internationella databaserna sprider sig felaktigheter och missuppfattningar som en löpeld. Så att ta sig tid att kvalitetsgranska den information man har tänkt sig att arbeta med är en förutsättning för att kunna närma sig sanningen.
  • Och även om du har gjort rätt i ditt träd, och kikar på dina matchers träd för att försöka hitta de gemensamma anorna – så kan du sällan lita på att det som står i deras träd är rätt.

 

I stället för att se DNA-testet som en kul grej som blev en besvikelse – se det som en förutsättning för att kunna få högkvalitativ hjälp för att ta dig vidare.

 

Ta hjälp och få en knuff i rätt riktning

Vi på Släktingar.se hjälper dig gärna att kika på ditt släktträd och din matchnings släktträd för att sedan göra ett gediget forskningsarbete och försöka hitta de gemensamma anorna. Du kan ta hjälp på tre olika sätt:

  • Vi kvalitetsgranskar ditt existerande släktträd. Detta innebär att vi går igenom post för post och säkerställer att alla poster har källhänvisningar, att information från de flesta tillgängliga arkiv är dokumenterade och att informationen källorna är rätt tolkad. Detta hjälper dig att känna dig trygg i att din forskning är rätt och du kan därefter ta dig vidare på egen hand.
  • Vi kan utföra en släktutredning, dvs att vi forskar vidare på en eller flera grenar av ditt släktträd. Detta hjälper dig också att komma vidare.
  • Sist men inte minst så kan vi göra en släktskapsutredning. Detta innebär att du har en färdig utmaning för oss. Du vill att vi hittar hur du är släkt med en annan person i din matchlista, som du har kontakt med och har ett släktträd på. Detta gynnar både dig och din släkting och ni får reda på vilka som är era gemensamma anor.

 

Så passa på att komma vidare och få upp den där glöden igen!

Använder du rabattkoden ”KVALITET” så får du dessutom 10% på ditt köp under mars månad.

 

Vill du lära dig mer om hur du blir riktigt bra på släktforskning, läs mer om vad du ska tänka på när det gäller källor här https://blogg.slaktingar.se/kallhanvisningar-racker-inte-hur-hittar-man-ratt/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner