Vem var den där Knut?

Bild från vår databas på Släktingar.se

”Tjugondag Knut då dansas julen ut” eller ”tjugondag Knut kastas granen” och liknande varianter av uttrycket har nog de flesta av oss hört någon gång i våra liv. Denna dag tar julen slut på riktigt. Men vem var egentligen den här Knut?

Tjugondag Knut är en dag som infaller 20 dagar efter julafton, det vill säga den 13 januari, och denna dag har traditionellt firats som slutet på julhögtiden i Sverige och Finland samt delar av Norge.

Knut Lavard – en prins blir helgon

Att det blev just Knuts dag kommer sig av den danske prinsen Knut Lavard som blev mördad den 7 januari 1131 i den tidens ständiga maktkamper mellan de styrande ätterna. Han kom så småningom att helgonförklaras av den katolska kyrkan och i likhet med andra helgon fick han därför en egen dag i almanackan. Under hela medeltiden var Knut ett mycket populärt helgon i Norden.

I den gamla bondepraktikan hittar man också följande mening:

”Omskoren bleff Jesus, besökt aff Kong Knut, badt them hielpa sigh at drifwa Jwlen vth.”

Julen förlängs i Sverige

Under en lång tid så avslutade man julen i vårt land på trettondedagen i likhet med större delen av den kristna världen. På 1600-talet förlängdes dock julen med en knapp vecka och Knutsdagen fick sitt nuvarande datum. Den 13 januari har därför också alla Sveriges Knut:ar sin namnsdag. Varför detta gjordes är oklart även om en rad folklivsforskare och historiker har spekulerat kring orsakerna genom åren, dock utan några konkreta belägg.

Har du någon Knut i din släkt?

Namnet Knut i sig är av nordiskt ursprung och har funnits i mer än 1000 år. Flera svenska och danska kungar har också burit namnet. Namnet har varit relativt vanligt i stora delar av landet fram till början av 1900-talet då populariteten avtog väsentligt. År 2003 var det bara 12 pojkar som fick Knut som tilltalsnamn.

I min egen släkt dyker namnet Knut upp lite här och var. Förutom att en bror till min farmor och en farbror till min mormor bägge hette Knut så var en av mina äldre förfäder rusthållaren Knut Esbjörnsson (ca 1632-1711) i Drängsbo i Björsäters socken strax utanför Åtvidaberg i Östergötland. Om honom skrev vi i förbifarten på vår blogg för nästan exakt två år sedan i samband med en artikel om soldater.

Har du några Knut i din egen släkt? Berätta gärna i kommentarsfältet lite längre ner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *