Vad är en antavla?

ancestors

De senaste månaderna har vi då och då publicerat kortare antavlor i ett fåtal generationer i samband med att vi berättat lite grann om kända svenskars förfäder. Vi har under denna period ett par gånger fått frågan från läsare om hur antavlor fungerar så därför tänkte vi skriva lite grann om detta.

En antavla är kort och gott ett släktträd eller en sammanställning av en persons förfäder. Den person man utgår från, till exempel du själv, kallas för proband. Denna term används även inom medicinsk genetik men har då en något mer specifik innebörd.

Grafiska visualiseringar av antavlor kan göras på många olika sätt, till exempel som i bilden ovanför. En prydlig sådan kan vara trevlig att sätta upp på väggen men när man vill presentera förfäderna i löpande text eller omfattande forskningsresultat så är det inget alternativ som är praktiskt möjligt. Då kan istället början på en antavla se ut så här:

Proband
1 Magnus Karlsson

Gen. I
2 Karl Andersson
3 Maria Nilsdotter

Detta system kallas för Kekulés system efter den belgisk-tyske genealogen Stephan Kekulé von Stradonitz (1863-1933) och är sedan länge det absolut vanligaste sättet att presentera antavlor i skriftlig form. Systemet kan se krångligt ut till en början, särskilt om det fortsätter på samma vis sida efter sida, men i själva verket är det mycket enkelt när man väl lärt sig mönstret.

Probanden, alltså personen antavlan utgår ifrån, får alltid nummer 1. Sedan presenterar man helt enkelt en generation åt gången. Generationsnumren brukar markeras med romerska siffror. Fadern till en person får alltid det dubbla numret och modern får det dubbla numret plus ett. Alla personer i antavlan med jämnt nummer är alltså män och alla personer med ojämnt nummer är kvinnor med undantag för probanden.

På samma sätt kan man enkelt gå framåt i tiden i antavlan. En person med numret 425 i antavlan är alltså mor (udda nummer) till nummer (425 – 1) / 2 = 212. Ifall antavlan omfattar många generationer kan numreringen trots allt vara ganska krånglig att ta sig igenom endast med hjälp av huvudräkning. Vilket nummer får exempelvis modern till ana nummer 152283221? För att göra antavlan något tydligare kan man också skriva ut förfädernas relation till probanden med bokstäver. Bokstaven m står då för mor och bokstaven f för far. Beteckningen mfmmm betyder därmed morfars mormors mor.

Vi hoppas att alla ni som inte riktigt hade kläm på antavlor och Kekulés system nu har fått en lite klarare bild av hur de är uppbyggda. Fråga oss gärna om det är något som är otydligt.

En tanke på “Vad är en antavla?

  1. Pingback: Hur ska man hantera mörka släkthistorier? | Släktingar-bloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner