Hur ska man hantera mörka släkthistorier?

800px-Lake_City_Comm_Hist_Dist_crths01

Vad skulle du själv göra om du upptäckte att du hade mördare och tjuvar i släkten? Det är inte alltför ovanligt att man gör sådana upptäckter i sin släktforskning. Går man tio generationer tillbaka så har vi drygt 2000 förfäder, förutsatt att det inte förekommer några anförluster (det vill säga att samma person förekommer på mer än ett ställe i antavlan) och att man verkligen kan följa alla grenar så långt tillbaka. Sannolikheten att inte någon utav dessa eller deras syskon har begått brott är som ni kanske förstår liten.

Jag själv har ett flertal exempel på brottslighet bland mina förfäder. En bror till min farmors mor dömdes för misshandel på sin gamla far. En av mina förfäder mördades av sin bror under 1700-talets första årtionden. För egen del ser jag ingen anledning att försöka dölja sådana händelser eller att skämmas för det. Det är snarare en del av släktens historia som allting annat och säger något om den mänskliga naturen.

Alla delar naturligtvis inte denna uppfattning. Det är en helt annan sak om det handlar om grova våldsbrott som ligger ganska nära i tiden och som fortfarande berör offren och deras familjer. Då är det kanske inget man bör basunera ut på torget eller Facebook, av respekt för anhöriga och för ens egen säkerhet. Sådana uppgifter kan då istället dokumenteras i det tysta.

Frågan om hur man ska hantera mörka släkthistorier har aktualiserats särskilt de senaste dagarna då det uppdagades att skådespelaren Ben Affleck såg till att en av hans förfäder utelämnades från ett avsnitt av det amerikanska tv-programmet ”Finding Your Roots”. Anledningen var att denne man vid namn Benjamin Cole ägde 25 slavar på sin gård i Savannah, Georgia, där Ben Affleck själv äger ett hus idag. Han skämdes och ville inte att denna del av hans släkthistoria skulle spridas. Resultatet blev föga överraskande det helt omvända – nu går det att läsa i var och varannan tidning. Det visar på hur känsligt det kan vara med mörka släkthemligheter trots att de ligger 150 år tillbaka i tiden.

Igår var det också 223 år på dagen sedan Gustav III:s mördare Jakob Johan Anckarström avrättades utanför Skanstull i Stockholm. Detta resulterade i att övriga släktmedlemmar därefter istället kallade sig Löwenström.

Har du själv stött på mindre laglydiga släktingar i din forskning? Hur tycker du man ska hantera sådana uppgifter? Dela gärna med dig av dina tankar och funderingar till oss.

Vill du ha hjälp att ta reda på mer om din egen släkt? Bli då medlem hos oss på Släktingar.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner