Sveriges statsministrar – från adel till män och kvinnor av folket

Några svenska statsministrar.

Den 20 mars 1876 tillträdde adelsmannen Louis De Geer (1818-1896) som den förste svenske statsministern. Det skulle sedan komma att dröja 145 år innan vi fick vår första kvinnliga regeringschef i form av nuvarande statsminister Magdalena Andersson.

Adel och överklass

Bland de tidiga statsministrarna hittar vi flera adelsmän, däribland Louis De Geers efterträdare Arvid Posse (1820-1901) som tillträdde på posten år 1880. Han blev den förste statsministern som faktiskt också representerade ett parti (Lantmannapartiet) då Louis De Geer var partilös. De statsministrar som inte var adelsmän kom i regel från vad som kan betecknas som överklass, såsom Karl Johan Thyselius och Robert Themptander.

Statsministerposten går i arv

Att yrken och poster går i arv hittar vi åtskilliga exempel på i den svenska historien. Till och med på den åtråvärda statsministerposten kan vi se ett par familjer som återkommer. När moderaten Carl Bildt tillträdde som regeringschef 1991 så var han inte den förste i släkten som gjort samma sak. Hans farfars farfar, överstelöjtnanten Gillis Bildt (1820-1894) var nämligen Sveriges femte statsminister 1888-1889. Även vår allra förste statsministers son och namne Louis De Geer (1854-1935) var statsminister under några månader 1920-1921.

Adeln förlorar sin status

Den tydliga adliga övervikten bland de tidiga statsministrarna får nog ses som lite av en övergångsperiod från den tid då kungen och adeln hade makten i landet. Allteftersom demokratin i landet utvecklats så har också statsministrarnas ursprung uppvisat en större variation. Per ALbin Hansson (1885-1946), Tage Erlander (1901-1985) och Ingvar Carlsson (f 1934) är exempel på regeringschefer från ”enklare” förhållanden.

Stockholm och Skåne dominerar

Om man ser på den geografiska fördelningen mellan statsministrarna så är det en ganska tydlig övervikt på Stockholm (8) och Skåne (4). Norra Sverige har haft en ganska dålig representation på den främsta ministerposten. Men vi har inte heller haft någon statsminister som är född i Närke, på Gotland eller i Blekinge. Det finns alltså fortfarande en chans för framtidens regeringschefer att bli verkliga pionjärer i politiken.

Du som redan är kund hos oss på Släktingar hittar alla svenska statsministrar här där du också kan söka information om deras förfäder.

Några statsministrar har vi tidigare skrivit om på vår blogg:
Magdalena Andersson
Stefan Löfven
Carl Bildt
Arvid Lindman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner