Lärare, borgmästare och häxor i Magdalena Anderssons släkt
Efter en kortare tids politisk turbulens så blev civilekonomen och upplänningen Magdalena Andersson den 30 november 2021 slutligen Sveriges första kvinnliga statsminister som efterträdare till Stefan Löfven. Nu tittar vi därför också lite närmare på hennes släkt.
Hemstaden Uppsala
Magdalena Andersson föddes och växte upp i Uppsala i en akademikerfamilj. I yngre år tävlade hon i simning på elitnivå. Efter studenten från Katedralskolan i hemstaden så flyttade hon till Stockholm för att studera vid Handelshögskolan (där hennes man för övrigt numera är professor) där hon avlade magisterexaxmen i ekonomi 1992. Hon påbörjade doktorandstudier men slutförde aldrig dessa.
Djupa rötter i häxornas Älvdalen
Precis som inom många andra akademikerfamiljer så finns det lärare, kyrkomusiker och präster även i Magdalena Anderssons släkt. Hennes farfar Back Arvid Andersson (1905-1980) var verksam som kantor och folkskollärare i Närke men han föddes i den stora byn Brunnsberg i Älvdalens socken i Dalarna, en trakt hans släkt varit trogen i flera hundra år med undantag för någon enstaka invandrare från Finland.
Släktingen brändes på bål
Omkring 1628 föddes en flicka vid namn Elin i byn Östermyckeläng i Älvdalen där hennes far Göran Göransson var bonde. Bond-Elin – med det säregna dalska gårdsnamnet – var gift med en soldat i samma by men han skulle snart komma att lämnas kvar som änkoman under mycket dramatiska omständigheter.
De här trakterna av Dalarna var mycket konservativa i förhållande till andra delar av landet. Få människor lämnade socknen, religionen hade ett starkt grepp om befolkningen och namnvariationen var högst begränsad. Sannolikt var det en viktig anledning till att häxprocesserna fick fäste just här vid 1660-talets slut. Just Älvdalen är också känt för den unika och för oss andra svårförståeliga älvdalskan.
Elin Göransdotter anklagades för trolldom av sina egna döttrar Anna och Karin som var 10 respektive 12 år gamla när deras mor dömdes till döden vid tinget den 14 december 1668. Hon uppges ha bekänt sitt påstådda brott under tortyr och domen fastställdes av hovrätten den 7 april 1669.
Den 19 maj 1669 var Bond-Elin en av sju dömda som halshöggs och brändes på bål i Älvdalen. Två av de avrättade var kvinnor endast 17 år gamla. Den enda trösten för dessa var att man i Sverige halshögg de dömda innan de brändes till skillnad från hur det gick till i exempelvis Tyskland.
Elin är inte Magdalena Anderssons egen anmoder men hon härstammar från ett av hennes syskon.
Historieintresse i släkten
Den ovan nämnde folkskolläraren Arvid Andersson – som för övrigt hade en svärfar med samma yrke – var svåger till Bror Lindén (1901-1981), en mycket historieintresserad man som liksom sina släktingar började sin yrkesbana som folkskollärare. 1928 blev han dck medarbetare i dalmålsundersökningen vid Landsmåls- och folkminnesarkivet i Uppsala 1928. Han lev sedan docent i nordiska språk, särskilt ortnamnsforskning vid Uppsala universitet och har publicerat ett 90-tal uppsatser om svenska dialekter och svenska ortnamn, särskilt från hembygden Dalarna.
En avrättad otrogen katolik
Efter reformationen så gick de svenska kungarna ofta hårt åt katoliker i landet och ertappades man med felaktig tro så riskerade man därför dödsstraff. 1624 så avrättades Magdalena Anderssons släkting Zakarias Anthelius på Stockholms torg vilken nyligen hade blivit borgmästare i Södertälje. Han hade i yngre år studerat på kontinenten och levt ett kringflackande bohemiskt liv där han fattade tycke för katolicismen trots att han kom från en prästfamilj trogen den Svenska kyrkan. Zakarias Anthelius otrohet berörde dock inte enbart kyrkan utan hans hemliga religionsutövande angavs av en italiensk musiker med vars hustru han ska ha haft en affär (se även artikel i SBL där det dock förekommer felaktiga uppgifter om släkten Anthelius ursprung).
Samefogden och Bure-släkten
En av Magdalena Anderssons förfäder längre tillbaka var storbonden och landsköpmannen Anders Persson som levde i byn Grubbe utanför Umeå under 1500-talets första årtionden. Denne fick år 1526 genom kungligt brev från ingen mindre än kung Gustav Vasa rätten att uppta skatt från den samiska befolkningen i norra Sverige samt uppdraget att köpa upp handelsvaror från dem för kronans/kungens räkning.
Liksom åtskilliga andra svenskar med rötter i landets nordliga delar så härstammar även Magdalena Andersson från den mytomspunna Bure-släkten.
Förfadern var riksdagsman
På Magdalena Anderssons möderne hittar vi faktiskt en förfader som också var en engagerad politiker. Magdalena Anderssons mormors mormor Andrietta Rasmusson (1838-1922) kom från Bohuslän och var dotter till bonden Lars Rasmusson (1798-1866) i Ucklums socken vilken var i Stockholm som riksdagsman år 1840 då han uppmärksammades i rikspressen efter att landshövdingen vägrat skaka hand med honom, något som slog ner som en mindre skandal i det då mycket formella Sverige.
Magdalena Anderssons antavla
Nedan följer de tre första generationerna i statsminister Magdalena Anderssons antavla. Mycket mer om personerna hittar du som redan har ett konto hos oss på Släktingar.se precis som vanligt i vår databas.
Proband
1 Eva MAGDALENA Andersson, född 1967 i Uppsala. Civilekonom, statsminister.
Generation I
2 Bror Erik GÖRAN Andersson, född 1936 i Flen, död 2002 i Uppsala. Lektor. Gift 1965 med
3 Elsa BIRGITTA Granell, född 1939 i Örebro. Adjunkt.
Generation II
4 Back Erik ARVID Andersson, född 1905 i Brunnsberg, Älvdalens socken, Dalarna, död 1980 i Örebro. Kantor, folkskollärare. Gift 1935 med
5 Ellen HELFRID Ingeborg Lindén, född 1905 i Häradsarvet, Solleröns socken, Dalarna, död 1998 i Bankeryd, Småland.
6 Gustaf Ragnar Granell, född 1905 i Östra Granhammars soldattorp, Vintrosa socken, Närke, död 1984 i Örebro. Murare. Gift 1939 med
7 Berta Linnéa Hallqvist, född 1906 i Gatan, Finnerödja socken, Västergötland, död 1994 i Uppsala.
Generation III
8 Back Mats Andersson, född 1867 i Brunnsberg, Älvdalens socken, död där 1959. Arbetare, skräddare. Gift 1900 med
9 Maria Karolina Olsson, född 1873 i Brunnsberg, Älvdalens socken, död där 1934.
10 Per Lindén, född 1861 i Oppala, Hille socken, Gästrikland, död 1927 i Östertälje skola, Östertälje socken, Södermanland. Folkskollärare. Gift 1899 med
11 GUSTAVA Jakobina Svedlund, född 1870 i Tacktorp, Norra Sanna, Kumla socken, Närke, död 1942 i Viggbyholm, Täby.
12 Per Teodor Granell, född 1860 i Östra Granhammars soldattorp, Vintrosa socken, död 1935 i Granlunda, Östra Granhammar, Vintrosa socken. Soldat, hemmansägare. Gift 1884 med
13 Emma Matilda Israelsdotter, född 1862 i Norrängsbacken, Körtingsberg, Viby socken, Närke, död 1939 i Östra Granhammar, Vintrosa socken.
14 Karl Jansson Hallqvist, född 1880 i Deldenäs, Nysunds socken, Värmland, död 1961 i Gatan, Finnerödja socken. Lantbrukare. Gift 1903 med
15 Olga Hallqvist, född 1878 i Skagersholm, Finnerödja socken, död 1976 i Gatan, Finnerödja socken.
- Sarah Sjöström och Charlotte Kalla – två släktingar med rötterna i Tärendö
- Några glimtar från det gamla Malmö