Sveriges äldsta släkt?

Natt och Dags hus i Uddevalla

Natt och Dags hus i Uddevalla

Vilken är egentligen Sveriges äldsta släkt? Det är en fråga som kan besvaras på flera olika sätt. Släktband mellan namngivna personer framträder redan på de många runstenarna i landet men det går inte att följa några släktlinjer därifrån fram till våra dagar eftersom det finns ett stort glapp vad gäller skriftliga källor. Idag finns möjligheten att med hjälp av mitokondrie-DNA fastställa släktskap på mödernet med personer som levde för flera tusen år sedan men där saknas istället namn.

Den släkt som oftast saluförs som den där man med säkerhet kan följa släktledningen på fädernet (det som historiskt sett varit den allmänt gällande definitionen av en släkt) längst tillbaka i tiden i vårt land är adelsätten Natt och Dag. Dess äldsta kända stamfader är den småländska riddaren Nils Sigridsson som nämns för första gången i bevarade källor år 1280, alltså mer än 700 år sedan. Ätten introducerades på riddarhuset 1631 som nummer 13 och finns än idag representerad i Sverige av ett 50-tal personer.

Släkten Natt och Dags vapen

Släkten Natt och Dags vapen

Man skulle kunna argumentera för att den adliga Bielke-ätten är äldre men dess äldsta kända släktmedlemmar är två Kettilssöner Ture och Nils som är kända sedan 1200-talets slut men deras far har, även om han naturligtvis har existerat, inte med säkerhet kunnat beläggas i bevarade källor.

Även om släkten idag är känd som Natt och Dag så började släktmedlemmarna bruka detta namn ovanligt sent. Ända fram till 1700-talets början så använde de uteslutande patronymikon, alltså generationsbegränsade namn bildade av faderns förnamn såsom Svensson eller Persdotter.

Några av de mest välkända medlemmarna av släkten är riksrådet Bo Bosson (död ca 1390), biskopen i Linköping Knut Bosson (död 1436), riksrådet och Engelbrekt Engelbrektssons mördare Magnus Bengtsson (död ca 1475), riksföreståndaren Svante Nilsson (död 1512) och drottning Kristinas fostermor Kristina Nilsdotter (1580-1642).

Många kända svenskar är ättlingar till Natt och Dag-släkten, däribland artisten Magnus Uggla och författarinnan Ellen Key. Grenar av släkten fortlever även i USA under namnen De Remee och Dagg.

Ätten Natt och Dag har idag en aktiv släktförening med egen hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *